Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 03.10.2015.
02:46
Sputnik A

Irak: Koliko koštaju taoci Islamske države?

Iračani vode teške pregovore sa militantima Islamske države kako bi spasili svoju otetu decu.

Reuters
Ukoliko porodice ne plate kauciju, zna se šta čeka zarobljenike

Kako za Sputnjik kaže Abu Karim, stanovnik provincije Anbar, militanti Islamske države za otkup zarobljenika uglavnom traže između 20 i 30 hiljada dolara. "Najvredniji“ taoci se nalaze na zapadu Iraka u zatvoru koji liči na podzemni grad. Otkup taoca iz ovog zatvora može da košta i do 120 hiljada dolara.

Osnovni zahtev Islamske države je da samo žene mogu da dostave pare za otkup. Iračanin Rahim el Anbari kaže da ukoliko taj zahtev ne bude ispunjen, militanti onda najčešće presude taocu. El Anbari kaže da se to svakodnevno dešava u pojedinim iračkim gradovima.

Po odlukama šerijatskog suda "Diban el Hisba“ hiljade Iračana su bačene u zatvor na osnovu nameštenih optužbi. Neki od njih leže u zatvoru već godinu dana.

Meštani kažu da je spasavanje zarobljenih žena iz verske i etničke manjinske grupe Jazida najteži posao. Naime, "vlasnik“ žene koju on drži u seksualnom ropstvu za svako oslobađanje traži do 30 hiljada dolara.

Pripadnici Islamske države često dobijaju pare preko trećeg lica, nakon čega ubijaju "posrednike“ i ne oslobađaju taoce.

Iračani u provinciji Anbar često plaćaju teroristima i do 2.000 dolara kako bi dobili dozvolu da napuste teritorije koje je zauzela Islamska država. U mirnijim provincijama oni su prinuđeni da žive u šatorskim kampovima, rekao je za Sputnjik izbeglica Munir Said.

Slična je situacija u severnim iračkim provincijama, gde je Islamska država "na vlasti“ više od godinu dana.

POVEZANE VESTI

Subota 03.10.2015. 06:19
Rusi su krenuli u ratni pohod radi odbrane Asadove fotelje; reakcije u Srbiji su zbog proklamovane neutralnosti vrlo suzdrzane.... Da li ce Rusi sa eskadrilom od nekoliko desetina mlaznjaka uspeti da uniste vojsku "islamske drzave" ostaje da se vidi... Ja po Ruse vidim najvecu opasnost u - Ruskim turistima !!! Svima su u secanju grozne slike zarobljenika u narandzastim overalima koji klece na kolenima, a iza njih borci "islamske drzave" sa kamom u ruci... Rusi su vec vise od jedne decenije postali veliki turisticki putnici. Ima ih u svim turistickim centrima sveta, ponajvise na Mediteranu i po velikim gradovima Zapadne Evrope... Slutim da je u ovoj situaciji za "islamsku drzavu" najefikasnije oruzje otmica ruskih turista na severu Afrike, njihovo oblacenje u narandzaste overale i bacanje na kolena uz obaveznu ucenu vlade Rusije. Tu je eskadrila mlaznjaka nemocna da uradi bilo sta, a kako ce reagovati javnost Rusije kada zbog podrske Asadu padne koja ruska glava - videcemo!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online