Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 26.09.2015.
07:38
I. Kozarski - Vesti A

Ruski štab u Bagdadu

Generalštabovi Rusije, Sirije i Irana organizovali su u Bagdadu Koordinacioni centar za saradnju sa šiitima koje podržava Teheran. Namena centra je mobilizacija šiita i dostavljanje opreme i naoružanja kako bi se efikasnije borili s Islamskom državom.

Reuters
Zamka za radare: SU-24 doleteli uz transportne avione

Prema izvorima američkih medija iz obaveštajnih službi, u radu centra učestvuje nekoliko ruskih generala "ne najvišeg ranga". Pri tom, nije navedeno ništa o učešću iračkih predstavnika u radu centra sa šiitima, muslimanskom verskom grupom koja je pretežna u Iranu, ali ih ima dosta i u Iraku. Osim toga, Irak je poslednjih godina kupio dosta oružja od Rusije, uključujući avione i zavisan je od nabavke rezervnih delova.
 

Nekoliko dana ranije "Vol strit džurnal" objavio je da su Rusija i Iran pristupili koordinaciji dejstava na teritoriji Sirije, s ciljem očuvanja na vlasti predsednika Bašara al Asada. Međutim, iranski načelnik Generalštaba Ataola Salehi izjavio je da Moskva i Teheran ne pomažu Siriju koordinisano i da svako ima svoj plan dejstava. Vest o Koordinacionom centru u Bagdadu mogla bi da ukaže da se to promenilo.

Isti izvori navode i da je 19. i 20. septembra Rusija prebacila u Siriju 12 jurišnih aviona SU25 i isto toliko frontovskih bombardera SU24. Borbeni avioni su leteli prikriveni teškim transportnim avionima AN124, zbog čega nisu primećeni radarima.

Navodi se da su avioni doleteli preko Irana, gde su sleteli u avio-bazi kod Hamadana zbog dopune gorivom, i Iraka. Odmah potom, primećeni su na pisti aerodroma kod sirijskog grada Latakija, gde Rusi već nedeljama grade vojnu bazu.

Međutim, predstavnik Stejt departmenta Džon Kirbi negira da američki radari nisu registrovali let ruskih aviona.

- Mogu samo da vam kažem da smo to nadgledali s vrlo bliskog rastojanja. I nismo bili neobavešteni o otme šta rade Rusi - izjavio je Kirbi.

Da podsetimo, Rusija je već sa Izraelom formirala Komisiju za koordinaciju dejstava u Siriji. Iza blagog naziva stoji činjenica da komisiju vode zamenici načelnika generalštabova, čiji je zadatak da spreče slučajni sukob ruskih i sirijskih trupa sa izraelskim. Komisija počinje s radom 5. oktobra, ali je tajna gde je sedište.

Veliki planovi

Ruski izvori nisu komentarisali informaciju o formiranju centra u Bagdadu. Međutim, u vreme posete izraelskog premijera Benijamina Netanijahua Moskvi, profesor Univerziteta u Haifi Baruh Gur Gurvic ocenio je da su planovi Moskve na Bliskom istoku daleko većih razmera nego što se smatra.
- Rusija planira stabilizaciju na samo Sirije, nego i Iraka. Predsednik Vladimir Putin planira da nastupi u ulozi spasioca država u raspadu i njegova dejstva usaglašena su sa SAD i EU. Prvorazredni zadatak ruskog lidera postala je borba s Islamskom državom - smatra profesor Gurvic.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online