Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 23.09.2015.
00:10
N. Jokić - Vesti A

Evropa pred cepanjem

Izbeglička kriza sve više produbljuje jaz između zapadnih i istočnih država-članica EU i zato se cepanje Unije na dva dela sve više pominje kao scenario.

global.unc.edu
Lomi se sudbina Unije (Foto: Ilustracija)

Umesto raspada EU po šemi bivše Jugoslavije, sve je verovatnije stvaranje EU u dva kruga. U prvi krug ušlo bi 19 država evrozone koje imaju zajedničku monetu, koje bi lakše funkcionisale zbog manjeg broja članica od sadašnje Unije i lakše donosile odluke. Ostatak od devet država uglavnom Istočne Evrope predstavljao bi drugi krug.

Ne slučajno, komesar EU za ekonomiju Pjer Moskovisi rekao je ovih dana da on podržava ideju posebnog parlamenta evrozone.

Predsednik spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Elmar Brok, inače blizak kancelarki Angeli Merkel, nagovestio je prošle nedelje ubrzavanje reformi u unutrašnjoj arhitekturi EU, rekavši da će hitno pokrenuti inicijativu za promenu načina donošenja odluka u EU. "Umesto jednoglasno, odluke bi trebalo donositi većinskom podrškom", rekao je on da bi isto to zatim ponovio i šef socijaldemokrata Zigmar Gabrijel.

Pitanja bez odgovora

Ostaje još mnogo pitanja. Da li je kasno da novčana pomoć zaustavi okean izbeglica koji je krenuo ka Zapadu tako što će EU novčano pomoći Tursku, Jordan i Liban, gde već živi više od četiri miliona izbeglih Sirijaca? Zašto EU nije ovo ranije učinila i predvidela? Konačno, kako ćete sprečiti Sirijca koji je transportovan u Poljsku - da posle pređe u Nemačku? Jedino zatvaranjem šengenskih granica.

Posle krize sa Grčkom koja još nije završena, izbeglička kriza dovela je Evropsku uniju pred svršen čin. Rešenje koje bi danas na samitu u Briselu trebalo da usvoje šefovi država i vlada EU, deluje više kao teorija nego nešto što će moći da se sprovede u praksi.

Istočnoevropske države EU (Mađarska, Poljska, Češka, Slovačka, Rumunija i Bugarska) već mesecima odbijaju da prihvate sistem prihvata izbeglica po obavezujućim kvotama koje predlažu Evropska komisija i zapadnoevropske države.

Evropska komisija je zato uoči današnjeg samita EU u Briselu morala da odustane od obavezujućih kvota, pokušavajući da privoli istočnoevropske zemlje da prihvate ostatak plana. To pre svega znači osnivanje prijemnih centara u graničnim zemljama Unije - Grčkoj, Italiji i Mađarskoj, u kojima bi oko 120.000 izbeglica bilo prvo registrovano i identifikovano.

"Tu bi bili izabrani oni koji imaju pravo na azil i koji bi odatle bili transportovani u neku od država EU i Šengena, bez prava na izbor", potvrdio je juče predstavnik Evropske komisije. Prema ovom planu, oni koji nemaju pravo na politički azil jer su došli iz ekonomskih razloga - biće vraćani u države iz kojih potiču.

 

POVEZANE VESTI

Sreda 23.09.2015. 00:22
Davaj, davaj! Nek se cepa brze pa da slavimo!
Sreda 23.09.2015. 06:09
Не , не , не и НЕ у фашиистичку ЕУ . Ни једна држава источне Европе уласком у ЕУ није добила бољи живот већ су сада робови запада .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online