Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 14.09.2015.
17:50
Tanjug A

Otkriven tajni plan Orbana za rešenje problema izbeglica

Novinarka Kata Janesko otkrila je planove mađarske vlade da stvori hermetički zatvoren sistem koji bi sprečio izbeglice da ulaze u tu zemlju.

Reuters
Sprema se surov tretman za izbeglice: Viktor Orban

Prema tekstu koji je objavljen na mađarskom portalu "Index.hu", Viktor Orban planira da ove nedelje u delo sprovede dve stvari.

Prva je proglašenje vanrednog stanja u zemlji, bez obzira što će to dodatno pojačati kritiku koju Mađarska trpi zbog svog odnosa prema izbeglicama, piše Janeskova.

Drugi deo plana, koji bi prema novinarkinim rečim trebalo da se ostvari 15. septembra je modifikacija Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku, po kojima bi mađarska policija dobila zakonsko pravo da:

- Deportuje svakoga ko nema šengensku vizu na granici i pošalje nazad u zemlju iz koje je pokušao da uđe u Mađarsku (u ovom slučaju - Srbiju);

- Ukoliko izbeglice na granici sa Mađarskom zatraže azil, ponovo bi bile deportovane, pod izgovorom da su azil morale da zatraže u zemlji iz koje pokušavaju da pređu u Mađarsku (dakle ponovo - u Srbiji).

- Ukoliko migranti uspeju da ilegalno pređu granicu i uđu u Mađarsku, po zakonu te zemlje automatski čine krivično delo. Istu odgovornost snosiće ukoliko se penju na ogradu, ruše je, seku ili na bilo koji drugi način oštećuju. Kazna za to, po novom zakonu, bila bi "kućni pritvor". Međutim, s obzirom da su u pitanju izbeglice koje nemaju adresu u Mađarskoj, automatski se šalju u ograđeni kamp, gde će u roku od osam dana dobiti suđenje.

Prema novom mađarskom zakonu, koji se u osnovi kosi sa zakonima EU, izbeglice, koje bi bile tretirane kao optuženici, na suđenje bi išle bez prevodioca. Njihova dokumenta se neće prevoditi, ne dobijaju prevedenu kopiju optužbi za koje se terete, ali ni presude koju im sud odredi. Maloletne izbeglice neće imati poseban tretman, već će im se suditi kao odraslima. Žalbe će biti odbijene u roku od nekoliko sati, tvrdi Janeskova.

Kontejneri stižu na granicu sa Srbijom

Mađarska policija već dovozi kontejnere na granicu sa Srbijom, koji će služiti kao "privremene sudnice za migrante", prenosi "Index.hu".

Novi mađarski zakon učiniće da svaka izbeglica dobije krivični dosije, te bi po tome bile deportovane iz Mađarske sa oznakom u Šengenskom informacionom sistemu (SIS) kao osobe koje su počinile krivično delo, što im automatski na 10 godina zabranjuje ulazak u bilo koju državu u šengenskom sistemu.

Kao članica SIS, Mađarska bez problema u sistem može da unese ove promene, i da tvrdi da "tražioci azila zloupotrebljavaju svoj status i koriste ga za krivično delo", navodi novinarka "Index-a".

Prema rečima Kate Janseko, mađarske vlasti su i više nego zadovoljne što je Evropska komisija proglasila Srbiju bezbednom zemljom za migrante, te pretpostavljaju da je Srbija "u obavezi da primi sve izbeglice koje uđu u zemlju, jer bi u protivnom drastično umanjila svoje šanse da postane članica Evropske unije".

POVEZANE VESTI

Utorak 15.09.2015. 12:40
Да није свињарија и покварености, сплетки и подметања, Амери никада не би изишли у први план. Азиланти су такође њихова свињарија. Њихова војска је опака колико и хор бечких дечака. Ми Срби смо их сами поразили на Косову а онда је улетео њихов шпијун и агент ЦИА Слободан Милошевић који им је просто поклонио Косово и ето ти Бондстила, највеће базе у Јужној Европи. Вучић је такође амерички агент и слободанов наследник и министар информација. И ја се представљам као Мики Србин а уствари сам Хрват плаћен да уноси хаос на српским порталима. На другим ме одма банују чим ме виде али овде сам се запатио. Шта ћете, немачке новине. Ко то каже, ко то лаже да је Мики Србин, није Србин није Србин већ је чисти Хрбин ... Иначе, имам и више налога: ЕУиНАТО = Слоба херој = Сплитске кобре = ЕУјјо = Лубеница = усташша
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online