Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.09.2015.
08:00
Z. Mirković - Vesti A

Mađari im uteruju strah

Austrijski kancelar Verner Fajman očekuje da će tokom ove godine preko Austrije u Nemačku doputovati još 500.000 izbeglica, od kojih će tek svaki deseti podneti zahtev za dobijanje azila u Austriji. Na te brojke moramo biti pripremljeni, ukazao je Fajman u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh".

Reuters
Kritikuje mađarske susede: Verner Fajman

On pritom kritikuje Mađarsku zbog odnosa prema migrantima, poručujući da vlasti u Budimpešti ne bi trebalo da plaše izbeglice.

Za saradnju sa mađarskim vlastima kaže da je bila loša, toliko loša da nisu stizali čak ni informacije koliko izbeglica je krenulo iz te zemlje u pravcu Austrije.

- Informacije iz Mađarske nisu dostojne evropske saradnje" - zaključio je Fajman.

Govoreći o saradnji sa Nemačkom, austrijski kancelar ističe da čim bi Nemačka svoje granice birokratski zatvorila - nastala bi humanitarna katastrofa.

Kontrola na ulasku

Fajman smatra da bi EU trebalo da na mađarskoj spoljnoj granici, zajedno sa UNHCR, uspostavi punktove na kojima bi pravo na azil pridošlih izbeglica bilo proveravano na osnovu standarda Unije i potom bi trebalo da budu pravedno raspoređene.

Mnoge izbeglice su, podsetio je Fajman, traumatizovani zbog dugog puta, ali i Mađarske, da imaju takav strah da su u panici spremni na sve.

"Oni bi krenuli pešice i ka Nemačkoj. Raduje me što saradnja sa Nemačkom funkcioniše. U stalnom sam kontaktu sa kanelarkom Angelom Merkel, čijem humanom pristupu se divim. Ona je rekla da ljudsko pravo mora važiti i za azil. To su jasne reči upućene njenim političkim protivnicima. Skidam kapu pred tim uzornim ponašanjem Merkelove, i ako bi svi evropski političari imali takav stav - ne bi imali nikakav problem pri raspodeli izbeglica", uveren je Fajman.

- I siguran sam da će izbeglice jednog dana reći da su im Austrija i Nemačka pomagale, ali će, kao i posle Drugog svetskog rata biti postavljeno pitanje koliko je njih izgubilo život na putu ka Nemačkoj i ko je bio nehuman - uveren je Fajman.

S tim u vezi je ponovio ocenu da je ophođenje Mađarske prema azilantima - loše.

"Mađari, prema Ministarstvu unutrašnjih poslova, imaju svega 6.000 mesta za smeštaj izbeglica, a mi Austrijanci imamo 50.000 i uspostavljamo trenutno daljih 20.000. Mađari imaju nepregledni proces odlučivanja o dodeli azila sa niskom stopom dodele tog statusa. Pre svega je neprihvatljivo da izbeglice dolaze iz Mađarske u strahu, panici i uz to delimično traumatizovane. Ako u Mađarskoj vozovi, koji treba da voze u slobodu, najedanput bivaju skretani u kampove, onda me to podseća na tamna vremena naše istorije", kritikovao je on.

Fajman je kazao da ne vređa mađarskog premijera Viktora Orbana, zato što to ne ide među susedima, ali da kaže da tako ne može da se ophodi sa izbeglicama.

"Izbeglicama ne sme da se uteruje strah", poručio je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online