Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 13.09.2015.
10:45
Tanjug A

Mađarski vojnici sa automatima stigli na granicu

Veliki broj vojnika naoružan automatskim puškama pojavio se u mađarskom mestu Reske na granici sa Srbijom, javila je agencija RIA Novosti.

Reuters
Mađarski vojnici i policajac jure momka koji je probušio ogradu

Nekoliko desetina vojnika sa automatima stoji u kordonu duž granice u tom mestu županije Čongrad, gde reka izbeglica nastavlja da bez kontrole prelazi granicu. Nedaleko od njih su vozila.

Novi mađarski ministar odbrane Ištvan Šimičko najavio je u subotu da će tokom vikenda duž granice sa Srbijom biti raspoređeno 4.300 vojnika, koji će pomagati u podizanju ograde na granici i pomagati policijskim snagama u sprovođenju strožih mera zaštite granice od priliva izbeglica, koje stupaju na snagu 15. septembra.

Upitan za mogućnost da vojska upotrebi oružje, ako vlada sprovede planove da proglasi kriznu situaciju, Šimičko je odgovorio da je to samo opcija, ukoliko budu morali da se zaštite životi vojnika ili policajaca.

U noći na 15. septembar u Mađarskoj će stupiti na snagu paket zakona o izbeglicama i granici, usvojen prošle nedelje, po kojima će nelegalni prelazak granice biti krivično delo, kažnjivo zatvorom ili deportovanjem. Krivično delo biće i oštećenje pogranične ograde prilikom pokušaja prolaska preko nje, a pooštravaju se i kazne za krijumčare ljudi.

Izbeglice koje nastavljaju da pristižu preko Srbije na granicu sa Mađarskom, tokom noći su na nekoliko mesta napravili rupe na ogradi, plašeći se zatvaranja granice. Svi koji su uhvaćeni na granici upućeni su na privremene policijske punktove, a izbeglice su policajcima rekle da probijaju ogradu - bez obzira što je u Reskeu slobodan prelazak granice, iz bojazni da će ona od 15. septembra biti zatvorena.

Do tada, navodi RIA Novosti, izbeglice prelaze granicu kod Reskea praktično nekontrolisano - uz pretpostavku da treba odmah da se upute na policijske punktove radi registracije i predaje zahteva za azil, mada veliki deo u stvarnosti taj postupak ne pokreće, plašeći se da će ostati u Mađarskoj.

Za sada nije jasno šta će biti sa nekoliko hiljada izbeglica koje trenutno idu preko Grčke, Makedonije i Srbije ka mađarskoj granici, a koji ne uspeju da je pređu do 15. septembra. Prema navodima očevidaca, Grčka - na čija ostrva stižu sve izbeglice iz Turske, nastavlja nekontrolisano da ih pušta preko njene teritorije.

U poslednja 24 sata u Mađarsku je iz Srbije ušlo više od 4.000 izbeglica, što je novi rekord. Tih 4.000 izbeglica je po ulasku u Mađarsku usmereno na jednu poljanu, gde se nalaze veliki šatori, uključujući šatore koji pripadaju agenciji Ujedinjenih nacija za izbeglice, UNHCR-u. Nije jasno da li će Mađarska imati snage da kontroliše pritisak izbeglica. Sada njenu granicu čuva policija, a graničari su odavno ukinuti.

Od početka 2015. na teritoriju Evropske unije pristiglo je oko 500.000 migranata i svaki dan stižu nove hiljade a Evropska komisija je saopštila da je ovo najveća izbeglička kriza od Drugog svetskog rata.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.09.2015. 11:17
добро је да су се зауставили на граници... не дај Боже да се случајно залете јужније - онако рекреативо- стигли би до Краљева за сат времена...
Nedelja 13.09.2015. 13:52
свака част александру вучићу !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online