Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.09.2015.
10:50 >> 11:25h
Tanjug A

Mađarska hapsi izbeglice pa im uzima novac za slobodu

Jedan sirijski izbeglica uspeo je, zajedno sa više hiljada svojih sunarodnika, da stigne do Mađarske na putu ka Nemačkoj, ali, za razliku od većine, nije nastavio dalje, jer je uhapšen, a od slobode ga deli hiljadu evra, koje mu traže da položi kao depozit.

Reuters
Mladić završio u zatvoru u Debrecinu i sada mu treba 1.000 evra da ga puste

Sirijac M. H. (25) uspeo je da stupi u kontakt sa redakcijom nacionalne agencije iz zatvora u Debrecinu, gde je, prema njegovim rečima, trenutno zatočen sa još oko dvadesetak Sirijaca.

"U zatvoru sam, ne znam zašto, a da bih izašao moram da platim depozit od hiljadu evra. Ukoliko ne platim, ostaću dva meseca, a pritvor može da se produži na četiri ili, najviše, šest meseci", tvrdi M.H. u telefonskom razgovoru za Tanjug.

Kako je rekao, uhapšen je ubrzo pošto je zajedno sa više hiljada svojih zemljaka stigao u Mađarsku, gde se, ubrzo po dolasku, sa prijateljem i rođacima uputio ka stanici Keleti u Budimpešti. Umor i glad mučili su ih dok su čekali da se ukrcaju na voz za Nemačku, nastavlja on, pa su nedaleko od stanice pronašli mesto za predah.

"Zaspali smo, međutim, na ulici, a kada smo se probudili, iznad nas je stajala policija. Ubacili su nas u autobus, bukvalno su nas primorali da uđemo i udarali nas. Mene i prijatelja su onda odveli u jedan kamp", objašnjava on.

M.H. i još jedan njegov saputnik pobegli su iz kampa, jer su bili zabrinuti za četiri maloletna rođaka, starosti od 13 do 16 godina, koji su ostali na stanici Keleti. Uhvatili su taksi za Budimpeštu, ali ih je 60 kilometara kasnije zaustavila policija, koja ih je odvela prvo u kancelariju za migracije, a potom u zatvor.

"Oni tada nisu znali da smo pobegli iz kampa. Mi im to nismo rekli, jer nismo bili ni registrovani", objašnjava on.

U zatvoru je sa još dvadesetak izbeglica iz Sirije.

"Sa policajcima ili bilo kakvim zvaničnicima nemamo nikakvog dodira, o nama brinu socijalni radnici, ali sve to nije bitno, mi svi sanjamo samo da ponovo budemo na slobodi", priča on.

Problem je, međutim, što ih od slobode deli po 1.000 evra za depozit. Čak je, kako ističe, uspeo da razgovara i sa rođacima koji su ostali na stanici, jer im je u zatvoru dozvoljeno da se 20 minuta dnevno koriste internetom.

"Oni su uspeli da se domognu novca i uzmu taksi, kojim su otputovali za Nemačku. Sada su tamo i bezbedni su", objašnjava on.

"Niko nas ne voli ovde", podvlači M.H, pitajući se zašto ga tretiraju kao kriminalca i divljaka, kad samo beži od rata, i želi da u Nemackoj nastavi normalan život i studije ekonomije započete u rodnoj zemlji.

"Upeo sam da razgovaram sa svojom porodicom u Siriji i rekao im za otkup. Oni će pokušati da nađu novac, ali ne znam šta će se desiti. Čak i ako uspeju, ne znam kako će da pošalju u Evropu, to je veoma teško", drhtavim glasom objašnjava.

Na pitanje zašto i porodica nije krenula sa njim, M.H. kaže da su oni rešili da ostanu u Siriji do smrti, ali da su njega naterali da ode i da se spase.

Uhapšeno više hiljada

Mađarska policija je uhpasila 3.226 migranata koji su ilegalno prešli granicu na jugu Mađarske tokom prethodnog dana, saopštila jemađarska policija. Većina uhapšenih u pokušjau da pređu granucu kod graničnog prelaza Reske su Sirijci, Avganistanci i Pakistaci.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online