Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 10.09.2015.
08:51
Lj. Ivanović - Vesti A

Nikla ruska baza u Latakiji

Najmanje tri ruska vojna aviona sletela su juče na vojni aerodrom u sirijskom gradu Latakija, na obali Sredozemnog mora. Reč je o transporterima tipa antonov-124 kondor. U prva dva se, prema obaveštajnim izvorima u Siriji, nalazila vojna oprema, dok je u poslednjem bio vojni personal.

commons.wikimedia.org/Oleg V. Belyakov
Ruski transportni avion na putu za Siriju (Foto: Ilustracija)

Ruska vojska je odmah podigla montažne mini-kasarne na aerodromu, kao i opremu za navođenje aviona, izneo je jedan neimenovani obaveštajni zvaničnik.

Podsetimo, ruska vlada je zatražila od Bugarske, Grčke i Turske pravo preleta vojnih aviona na putu za Siriju, ali, kako su i Turska i Bugarska to pravo Rusiji uskratile, jedini put za ruske avione bio je onaj preko vazdušnog prostora Irana i Iraka. Reč je o rizičnoj ruti jer se preleću teritorije koje su pod kontrolom delom kurdskih snaga, a delom Islamske države koja se domogla sofisticiranog oružja i mogla bi da ugrozi vojne transportere.

Stigli vojni savetnici

Avioni koji su sleteli u Latakiju su ofarbani u boje ruskog Ministarstva za vanredne situacije. Ne zna se tačno koliko je i koje vojne opreme isporučeno, kao i koliko osoblja je tamo doletelo, ali se zna da je treći avion bio pun vojnih savetnika. Maksimalno, takva letelica može da preveze 800 ljudi. Nagađa se da će Rusija u Siriju poslati ukupno 3.000 vojnih savetnika, inženjera i tehničara koji će obučavati sirijske vojnike u rukovanju novom opremom.

- Sva je prilika da su Rusi krenuli u uspostavljanje nekakve isturene vazduhoplovne baze na aerodromu u Latakiji. Mi smo, naravno, zabrinuti zbog toga i smatramo da rusko mešanje u rat na strani predsednika Asada ne doprinosi rešenju problema - izjavio je neimenovani američki vojni zvaničnik.

Amerikanci veruju da je Rusija procenila da je režim sirijskog predsednika Bašara al Asada ozbiljno uzdrman i da je to navelo Moskvu da se vojno umeša u sukob na strani svog saveznika na Bliskom istoku.

Rjabkov: Nastavljamo

Rusija će nastaviti da snabdeva Siriju humanitarnom pomoći zaobilazeći vazdušni prostor Bugarske i Grčke, koristeći alternativne pravce, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov. Po njemu, neke zemlje su pod pritiskom Vašingtona i Brisela odstupile od svojih međunarodnih obaveza zatvarajući svoje vazdušne koridore za dostavljanje humanitarne pomoći.

Rusija negira da namerava da se umeša u građanski rat u Siriji koji je već odneo više od 250.000 života i da su transporti samo deo odavno ugovorene isporuke vojne tehnike.

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.09.2015. 09:33
Let's get ready to rrrrrumblllle !!!
Četvrtak 10.09.2015. 09:23
" .... Rusija negira da namerava da se umeša u građanski rat u Siriji koji je već odneo više od 250.000 života ... " ... polako , sacekajmo da se jave majke u crnom !
Četvrtak 10.09.2015. 16:12
Za rat u Siriji najvise su krivi Asad i Rusija. Asad zato sto nije podrzao izbore (kada su ih studenti trazili ) vec se odlucio za nastavak policijsko-vojnog rezima Staljinovog tipa i Rusija jer ga je podrzala u tome (a mozda i naterala na to) jer su znali da bi on sigurno izgubbio na izborima u zemlji koja je vecinom sunitska .... Kada kritikujemo zapadnu stranu po pitanju Jugoslavije (Jugoslavija=Sirija) interesantno niko ne kaze da je u toj igri igrao i "Ruski igrac" (kao i sada) ... Niko ne spominje ni velike srpske prijatelje Saudisku Arabiju i UAE koje su trazile intervenciju SAD ? ..... Da je bilo izbora Sirija bi sasvim sigurno bolje prosla , a zajedno sa njom i jadni ljudi koje bombarduju i Asad i ISIS i (sada) Rusija .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online