Četvrtak 10.09.2015.
08:51
Lj. Ivanović - Vesti

Nikla ruska baza u Latakiji

commons.wikimedia.org/Oleg V. Belyakov
Ruski transportni avion na putu za Siriju (Foto: Ilustracija)

Ruska vojska je odmah podigla montažne mini-kasarne na aerodromu, kao i opremu za navođenje aviona, izneo je jedan neimenovani obaveštajni zvaničnik.

Podsetimo, ruska vlada je zatražila od Bugarske, Grčke i Turske pravo preleta vojnih aviona na putu za Siriju, ali, kako su i Turska i Bugarska to pravo Rusiji uskratile, jedini put za ruske avione bio je onaj preko vazdušnog prostora Irana i Iraka. Reč je o rizičnoj ruti jer se preleću teritorije koje su pod kontrolom delom kurdskih snaga, a delom Islamske države koja se domogla sofisticiranog oružja i mogla bi da ugrozi vojne transportere.

Stigli vojni savetnici

Avioni koji su sleteli u Latakiju su ofarbani u boje ruskog Ministarstva za vanredne situacije. Ne zna se tačno koliko je i koje vojne opreme isporučeno, kao i koliko osoblja je tamo doletelo, ali se zna da je treći avion bio pun vojnih savetnika. Maksimalno, takva letelica može da preveze 800 ljudi. Nagađa se da će Rusija u Siriju poslati ukupno 3.000 vojnih savetnika, inženjera i tehničara koji će obučavati sirijske vojnike u rukovanju novom opremom.

- Sva je prilika da su Rusi krenuli u uspostavljanje nekakve isturene vazduhoplovne baze na aerodromu u Latakiji. Mi smo, naravno, zabrinuti zbog toga i smatramo da rusko mešanje u rat na strani predsednika Asada ne doprinosi rešenju problema - izjavio je neimenovani američki vojni zvaničnik.

Amerikanci veruju da je Rusija procenila da je režim sirijskog predsednika Bašara al Asada ozbiljno uzdrman i da je to navelo Moskvu da se vojno umeša u sukob na strani svog saveznika na Bliskom istoku.

Rjabkov: Nastavljamo

Rusija će nastaviti da snabdeva Siriju humanitarnom pomoći zaobilazeći vazdušni prostor Bugarske i Grčke, koristeći alternativne pravce, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov. Po njemu, neke zemlje su pod pritiskom Vašingtona i Brisela odstupile od svojih međunarodnih obaveza zatvarajući svoje vazdušne koridore za dostavljanje humanitarne pomoći.

Rusija negira da namerava da se umeša u građanski rat u Siriji koji je već odneo više od 250.000 života i da su transporti samo deo odavno ugovorene isporuke vojne tehnike.

 

2024 © - Vesti online