Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 09.09.2015.
09:24
Srna A

Kraljica Elizabeta II obara rekord u vladavini

Britanska kraljica Elizabeta Druga danas (9. septembra) u 17:30 po lokalnom vremenu ulazi u istoriju kao britanski monarh sa najdužim stažom. Ona je oborila rekord koji je postavila njena čukunbaka kraljica Viktorija, koja je vladala, prema proračunu Bakingemske palate, 23.226 dana, 16 časova i 23 minuta.

Tanjug/AP
Kraljica čita čestitke koje je dobila za 80. rođendan

Kraljica Viktorija preuzela je tron 20. juna 1837, a umrla je 1901. godine. Princeza Elizabeta postala je kraljica Elizabeta Druga u svojoj 25. godini, posle smrti svog oca kralja Džordža Šestog 6. februara 1952. godine.

Uprkos pričama o propasti i padu kraljice Elizabete II na listama najbogatijih, britanska monarhija će danas postati najbogatija u istoriji. Rojtersova analiza imovine monarhije pokazuje da je ona uvećala svoje bogatstvo tokom nekoliko decenija zahvaljujući rastu cena neketnina i zemljišta, pa ono sada "teži" oko 22,8 milijardi funti (34,8 milijardi dolara) nominalno.

Ta cifra nije dovoljna da bi se britanska monarhija našla na jednom od prvih 10 mesta na Forbsovoj listi najbogatijih koju predvodi Bil Gejts, ali jeste dovoljna za mesto među prvih 20, u rangu agencije Blumberg ili osnivača Fejsbuka Marka Zakerberga.

Ipak, procena bogatstva monarhije je komplikovana, jer je deo imovine u privatnom vlasništvu, deo je u vlasništvu kompanije za nekretnine Njenog Veličanstva, Kraun Istejt (The Crown Estate), a deo u vlasništvu države koji je samo pod upravom monarha za vreme njegove vladavine.

Bakingemska palata navodi da Kraun Istejt, koj investira i upravlja nekretninama monarhije i čiji se kapital procenjuje na 11,5 milijardi funti, ne pripada kraljici. Drugi najvažniji izvori kraljevskog bogatstva su Vojvodstva Lankaster i Kornval, čija se imovina procenjuje na 1,3 milijarde funti.

Julian Calder/Keepers of the Kingdom
Niko ne zna koliko je tačno kraljičino privatno bogatstvo

Kraljevska riznica, u kojoj se vekovima sakupljaju dragocenosti, procenjena je na 10 milijardi funti, prema podacima konsultantske kuće Brend fajnens. U procenu nisu uključene rezidencije kraljevske porodice kao što su Bakingemska palata, Vinzdor ili Balmoral.

Takođe je složen proces razdvojiti šta pripada pojedincima koji trenutno čine kraljevsku porodicu i imovinu koju su prikupile prethodne generacije tokom 1.000 godina vladavine.

Privatna imovina kraljice je, međutim, obavijena velom tajni i ostaje predmet spekulacija. Procene privatnog bogatstva kraljice uglavnom uključuju njene posede Balmoral i Sandringem i investicioni portfolio vredan 110 miliona funti, sačinjen mahom od akcija vodećih britanskih kompanija. Kraljica je, sa procenjenim bogatstvom od 340 miliona funti, ove godine ispala sa liste 300 najbogatijih Britanaca koju sastavlja Sandej tajms.

Britanska kraljevska porodica danas plaća porez kao svaki britanski građanin. Elizabeta II je 1997. morala da se oprosti od kraljevske jahte, koja joj je bila vema draga, a tadašnja tek izabrana laburistička vlada nije bila spremna da odobri plaćanje nove.

Prava vrednost Kraljevske riznice, koja sadrži na hiljade dragocenosti uključujući remek dela Rembranta, Pusena i Leonarda da Vinčija, neprocenjiva je.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.09.2015. 09:35
Nas postovani predsednik Vucic , sa sigurnoscu tvrdim - rusi kraljicin rekord !
Sreda 09.09.2015. 10:51
mesečno joj se menja celokupna krvna slika,vrši tretman podmlađivanja krvnom plazmom,tako da je to tajna veštičijeg mladolikogizgleda
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online