Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.12.2013.
06:17
D. Lukić - Vesti A

Pasji život na engleskom dvoru

Britanci su od davnina poznati kao ljubitelji pasa, ali, kao i u ljudskom životu, ni u Engleskoj nije isto biti lutalica ispod mostova na Temzi i elitni stanar kod kraljice Elizabete Druge u Bakingemskoj palati. Kraljičini kučići su otmeni dvorjani, uživaju poštovanje posluge, imaju za ručak, po izboru, teleću šniclu ili pohovanu piletinu koje specijalno za njih spremi dvorski kuvar.

Kraljica Elizabeta Druga voli pse
 

Ali, pasji kraljevski obrok nikada ne počinje pre nego što suveren Britanije svojeručno ne pospe po ručku omiljenu moču njenih korgija. Britanska kraljica naprosto obožava svoje ljubimce, ukrštenike između velške i holandske pasmine, velški korgi. Kraljičini psići imaju slobodu ponašanja kakva nije dozvoljena drugim članovima kraljevske porodice, uključujući supruga Filipa, vojvodu od Edinburga, prinčeve, princeze i najnovijeg člana - snahu, Kejt Midlton.


U kraljičinoj biografiji koja će se uskoro pojaviti pred publikom, pod naslovom "Ljubimci po kraljičinoj milosti", nalazi se i detalj o tome kako Elizabeta Druga šeta po palati uvek sa magnetom u džepu haljine. Magnet joj služi da pokupi iglice ili špenadle sa kraljevskih tepiha koje bi neoprezna posluga mogla da poseje po kući. I tek kada suveren "deminira" put, ljubimci mogu bezbedno po svoje šapice da krenu za njom.


Četiri kraljičina korgija ručaju tačno u pet sati posle podne, ni minut ranije ni sekund kasnije. Pasja vlastela u Bakingemu nikada ne jede hranu iz konzervi, a ručak počinje tek kada monarh izda komandu da gozba može da počne. Princezama En i Margaret je ekskluzivno dozvoljeno da ponekad hrane ljubimce iz porcelanskog tanjira koji u ruci drži livrejisani sluga.

Ljubav kraljice Elizabete Druge prema njenim psima datira još od vremena kada je njen otac 1930. godine doneo u palatu prvog korgija. U to vreme bi tadašnja princeza Elizabeta i njena sestra Margaret ljubimca Dukija hranile takođe iz porcelanskog tanjira koji drži dvorski sluga.
 

Raspušteni lajavci

U britanskoj kraljevskoj palati ne vlada saglasje kada je reč o odnosu ukućana prema kraljičinim psićima. Suprug Filip ih mrzi zato što su "raspušteni" i neprestano laju. Svi u dvoru, ipak, vole pse, samo vojvoda od Edinburga i njegov sin princ Edvard vole labradore, dok Edvardov brat, princ Endrju isključivo drži norfolk terijere. Princ Čarls neće pse u kući, ali je morao da se pomiri sa dva džek rasela koje mu je u palatu donela druga supruga Kamila.

Elizabeta je dobila svog ličnog korgija, Suzanu, za rođendan 1944. Toliko je bila zaljubljena u Suzanu da ju je 1947. povela na bračno putovanje posle udaje.


Kraljevski biograf Rajan Hoj zapisuje na jednom mestu i pikantan detalj da kraljica lično brine za sve aspekte života njenih kučića, pa i za njihov seksualni život. Upitana jednom kako se snalazi za parenje njenih ljubimaca, objasnila je da je u "određenim trenucima njenim korgijima potrebna izvesna pomoć kada se pare isključivo sa posebnom pasminom holandskih psića". Pošto holandezi imaju nešto kraće noge, kraljica im svojeručno podmeće šamlicu.


Kraljica Elizabeta Druga nije prvi britanski suveren koji obožava pse. Kraljica Viktorija držala je u Vindzoru 88 kučića! I koliko god da vole pse, britanski kraljevi, kraljice, prinčevi i princeze ne trpe mačke. U kraljevskim palatama na Ostrvu nema nijedne mačke, ni za lov na miševe.


Kraljica Elizabeta Druga je poznata po smislu za šalu i humor, ali će se loše provesti ko god načini šalu ili vic na račun njenih korgija. Poznato je da je prilikom jednog svečanog prijema u Bakingemskoj palati, jedan visoki gost rekao da se umili kraljici kako i on ima u kući korgija, koji je divna životinja i zna da po nekoliko minuta na dve noge šeni za čokoladu.


- Moji psići nikada ne šene, niti ikada mole za nešto - hladno ga je pogledala kraljica pre nego što se udaljila u pratnji svojih kučića.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online