Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.09.2015.
21:18
O. Ikodinović - Vesti A

Fabrika sa 580 robota

Najveći ruski proizvođač automobila Grupa GAZ pokušava da se novom linijom teretnih vozila gazela nekst probije na evropsko tržište, i to preko Srbije i balkanskih zemalja Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

O. Ikodinović
Nova linija kamiona

- Početak prodaje na Balkanu prvi je korak GAZ-a ka evropskom tržištu. Da bismo to postigli, prešli smo veliki put. Naši inženjeri stvorili su novo pokolenje vozila, koje je za dve godine postalo najpopularnije vozilo u svojoj klasi u Rusiji. Razradili su verziju evro 5 za izvoz i sertifikovali vozilo u zemljama EU. Sada nam predstoji rad na razradi brenda - rekao je predsednik Grupe GAZ Vadim Sorokin "Vestima", tokom naše posete ovoj fabrici automobila u Nižnjem Novgorodu.

Gazela nekst se može pohvaliti novim štedljivim motorom, sa prosečnom potrošnjom goriva od 10,3 litra na 100 kilometara. Sorokin ističe da je zvanična nosivost gazele nekst 1,5 tona, ali da je vozilo tako konstruisano da može da izdrži i čitave tri tone.

Muzejski primerci

Posebna atrakcija i nezaobilazna znamenitost koja se u Nižnjem Novgorodu mora videti je Muzej GAZ-a, koji će u oktobru ove godine obeležiti jubilej 50 godina postojanja, a u kojem se nalazi jedinstvena kolekcija GAZ-ovih automobila. Osim toga, muzej prikuplja i čuva sve što ima neke veze sa životom ove fabrike. Zanimljivo je da su svi automobili, kamioni i vojna tehnika, koja se nalaze u muzeju, i danas u voznom stanju.

Carinske olakšice

Direktor kompanije Verano motolodžistik i zvanični distributer GAZ na Balkanu Milan Vukasović rekao je da je prodaja teretnih vozila u Srbiji počela sredinom godine i izrazio je uverenost da će GAZ naći svoje mesto na tržištu Srbije i drugih balkanskih zemalja. Vozila iz programa gazela nekst, u Srbiji kao i u Rusiji, imaju produženu garanciju od tri godine ili 150.000 pređenih kilometara.

On ističe da dva modela teretnih vozila imaju oko 400 varijanti modifikacija, u zavisnosti od zahteva i potreba kupaca, od vozila za pekare do vozila hitne pomoći, a modeli sa posebnim zahtevima isporučuju se u roku od 35 do 45 dana.

Očekuje se prodaja od 200-300 vozila godišnje u Srbiji, kao i širenje prodajnih i servisnih centara u našoj zemlji, a zatim u Banjaluci, Sarajevu, Podgorici i Skoplju. Prema rečima Vukasovića, ukoliko bi Srbija i Rusija postigle bilateralni dogovor o bescarinskom uvozu vozila, teretnjaci GAZ-a bi mogli biti jeftiniji za 1.000 do 1.500 evra, i time bi bio još dostupniji. Početna cena je 13.500 evra bez PDV-a što stvarno konkurentna cena.

- Carina za uvoz vozila iz EU u Srbiju ne postoji, a iz Rusije iznosi 15 odsto - dodao je je on.

Džordž Buš i volga

Fabrika automobila GAZ ima tradiciju dugu više od osam decenija. Puštena je u rad 1. januara 1932. godine, a prvi kamion GAZ-a sišao je sa trake krajem istog meseca. Za sve ovo vreme, fabrika je razvila više od 40 baznih modela kamiona i automobila, a takođe i autobusa, kombija, vojnih i specijalnih vozila, kao i stotine njihovih modifikacija.

U oktobru 2011. godine proizveden je osamnaestomilioniti GAZ.

O. Ikodinović
Vadim Sorokin, predsednik Grupe GAZ

Fabrika u Nižnjem Novgorodu opremljena je po najsavremenijim standardima, a u njoj radi više od 580 robota i 25.000 ljudi. Svakog dana sa proizvodne trake GAZ-a siđe nekoliko stotina vozila. U fabrici kažu da je moguće proizvesti i nešto više od 500 vozila dnevno. Ovde su se nekada proizvodila i borbena vozila za rusku armiju, ali i čuvene volga i čajka, koje su bile među omiljenim automobilima sovjetskog lidera Leonida Brežnjeva.

Brežnjev je bio strastveni ljubitelj automobila, a imao je i sopstvenu kolekciju, koja je prema različitim izvorima imala od 49 do 324 primeraka. Zanimljivo je da je prva čajka GAZ-14, koja je proizvedena u decembru 1976. godine, bila poklonjena Brežnjevu u čast njegovog 70. rođendana i da je samo ona bila u mahagoni boji. Ovaj automobil je, međutim, uništen za vreme vladavine Gorbačova, tokom "borbe protiv privilegija".

I aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin voli ruska kola, i svesrdno podržava domaću proizvodnju, a još dok je bio premijer smatrao je da bi i on mogao da pripomogne reklamom. Putin se prvi put pojavio za volanom automobila kada je 2005. godine na svojoj volgi, proizvedenoj 1956. godine, provozao Džordža Buša po imanju Novo Ogarjovo.

Čak je i američki predsednik seo za volan ruskog vozila, napravio mali krug po teritoriji rezidencije, a zatim je znatiželjnim novinarima rekao:

- Nama se svidelo, napravićemo još jedan krug.

Automobil GAZ-21 Putin je kupio 2005. godine, a kasnije su ga specijalisti GAZ-a u Nižnjem Novgorodu restaurirali. Osim ovog automobila, Putin ima i volgu GAZ M-21-R, dok ruski premijer Dmitrij Medvedev ima belu "pobedu" iz 1948. godine.

Šesti u Evropi

Grupa GAZ je u poslednjih pet godina investirala više od milijardu dolara u nove tehnologije i modernizaciju proizvodnje i zahvaljujući tome sarađuje sa Mercedesom, Škodom i Folksvagenom. Ove godine proizveden je stohiljaditi folksvagen u fabrici GAZ-a i desetohiljaditi mercedes benc sprinter, koji se sklapa u istoj hali gde i gazela nekst. Sa prodatih 83.616 vozila u 2014. godini, GAZ se nalazi na šestom mestu u Evropi po prodaji srednjih, lakih komercijalnih vozila.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online