Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 01.09.2015.
14:10
tportal.hr A

Bataljon Azov raspušten zbog pljački, ubijanja i šverca

Ukrajinska vlada povukla je ovih dana i poslednje dobrovoljačke jedinice sa fronta oko Marijupolja, a među njima je i bataljon Azov u čijim redovima su bili i hrvatski borci. Kijev je ove jedinice zamenio regularnim vojnim snagama Ukrajine. Raspušteni dobrovoljački odredi sumnjiče se za kriminal i šverc u zaraćenom području.

Reuters
Rodoljublje se svelo na ilegalni biznis i prebrojavanje para

Nezadovoljni pripadnici raspuštenih paravojski, ujedinjeni u fašistički Desni sektor, već neko vreme protestuju u Kijevu tražeći ostavku ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova. Analitičari i dobri poznavaoci prilika u Ukrajini tvrde da Desni sektor pokušava da sruši vladu u Kijevu preteći da će otvoriti novi front kako bi naplatili svoje usluge i neometano nastavili šverc.

Pripadnici ultradesničarskog bataljona Azov premešteni su u bazu u Urzufu, koja je nekada bila primorska vila svrgnutog predsednika Viktora Janukoviča.

Do obračuna Kijeva sa dobrovoljcima došlo je pošto su pripadnici jedinice Tornado na istoku Ukrajine optuženi za ubistva, pljačke i silovanja. Ubrzo je uhapšen i njihov zapovednik Ruslan Oniščenko, a prema navodima ukrajinskog vojnog tužioca Anatolija Matiosa, Oniščenko se tereti za pljačku, prebijanje, otmice i ubistva civila i zarobljenika.

Posle hapšenja zapovednika Tornada usledio je sukob regularne ukrajinske vojske sa paravojskama na zapadu zemlje. U Mukačevu je morala da reaguje vojska jer su u tom području zaratile konkurentske dobrovoljačke grupe zbog krijumčarenja cigareta u države Evropske unije i kontrole tog unosnog posla.

U pozadini tog sukoba, tvrde ukrajinski izvori, stoji poslovna konkurencija Mihajla Lanija i Viktora Balohe, dvojice poslanika u ukrajinskoj Vrhovnoj Radi, a koji se smatraju šefovima duvanske mafije. Njih dvojica poslovno su sarađivala do Janukovičevog pada, a nekadašnji predsednik im je obojici omogućavao da nesmetano švercaju cigarete u Mađarsku i Slovačku, odakle su išle dalje prema zapadu.

Posle Janukovičevog bekstva u Rusiju, Desni sektor je počeo da Balohi pruža usluge zaštite konvoja švercovanih cigareta. Sredinom jula ove godine pripadnici Desnog sektora presreli su i konfiskovali Lanijev konvoj cigareta, kako bi ga odgovorili od nastavka biznisa koji smeta njihovom finansijeru Baloh.

Na istočnom frontu rasformirani bataljon Azov ostao je bez svog zapovednika Jaroslava Babiča, koji je pronađen obešen u svom stanu. Iako je sprovedena zvanična istraga, detalji oko Babičevog (samo)ubistva još nisu objavljeni. Inače, delovi ove jedinice osnovane prošle godine ušli su u sastav Nacionalne garde pri Ministarstvu unutrašnjih poslova i trenutno deluju kao jedinica za posebne namene.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.09.2015. 20:13
Povukli Azov,a tu su im bili najbolji borci protiv baba i dece.E kako će usttašine ovo prebolrti taman razradili akciju klannja dece,
Sreda 02.09.2015. 00:16
То су ДИЈАДЕРИНИ и buahahahahahhahini драговољци....они који су још прошле јесени били пред Москвом!!! Хахахахаха усраше опет п-о-с-р-а-н-и иду ћа!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online