Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 31.08.2015.
22:49
B. Đokić - Vesti A

Špijun amater robijao 30 godina

Jedan od najpoznatijih špijuna današnjice koji je osuđen na doživotnu robiju u američkim zatvorima, biće pušten na slobodu do 30. novembra ove godine. Nakon tri decenije robije vlasti SAD odlučile su da usvoje zahtev za puštanjem na uslovnu slobodu 60-godišnjeg Džonatana Polarda, američkog Jevrejina i bivšeg analitičara Mornaričke obaveštajne službe SAD, koji je špijunirao za Izrael.

Podrška Džonu Polardu

On je imao pravo da traži uslovno puštanje na slobodu u novembru 2015. i vlada predsednika Baraka Obame je nagovestila da se neće protiviti. Ipak, Polard će morati da ostane u SAD sledećih pet godina, a mnogi su ovu odluku američkih vlasti protumačili kao ustupak predsednika Baraka Obame Izraelu, koji se oštro suprotstavlja nedavno potpisanom sporazumu SAD i Irana oko spornog nuklearnog programa.

Polard nije nikakav špijunski mag, vrsni obaveštajac koji je prevario sve, već avanturista koji je iz ličnog osećaja misije i želje da pomogne Izraelu, odnose SAD sa ovom zemljom doveo pred ispit. Polard je uhapšen 1985. godine, a posle dve godine osuđen na doživotnu robiju pošto je predavao Izraelu vojne tajne, kao što su detalji o američkoj obaveštajnoj službi, naoružanju i opremi za ometanje radara na Bliskom istoku. Jedini je Amerikanac koji je dobio doživotnu robiju jer je prosleđivao tajne savezniku.

Polard je rodom iz Teksasa i odmalena je imao snažan osećaj pripadnosti jevrejskom narodu i želju da pomogne Izraelu. Putovao je u Izrael na studentske razmene, ali je često pravio probleme. Kao student na Standfordu hvalio se da je dvojni državljanin SAD i Izraela, tvrdeći da radi za Mosad, izraelsku tajnu službu, te da je pukovnik izraelskih odbrambenih snaga.

Pokušao je posle studija da se zaposli u CIA, ali je odbijen nakon poligrafa gde se otkrilo da je koristio droge. Uspeo je međutim da se zaposli u Mornaričkoj obaveštajnoj službi. I tamo je nastavio da laže i više puta bio na ivici otkaza, ali su ga spasli propusti u birokratskom sistemu ove agencije. Uskoro postaje analitičar Mornaričke obaveštajne službe. Ubrzo juna 1984.

Betonska ćelija

Od presude traju napori svih izraelskih vlada da se Polard oslobodi, ali su do sada bili neuspešni. On je dugo robijao u zatvoru Marion, poznatom kao novi Alkatraz, gde su zatvoreni najokoreliji kriminalci u SAD. Godine je provodio zatvoren u betonskoj ćeliji, sa samo pola sata šetnje u toku dana.

godine upoznaje pukovnika Aviema Sela, veterana Izraelskog ratnog vazduhoplovstva, koji je u Njujorku bio na postdiplomskim studijama. Nudi mu da špijunira SAD za Izrael. Tako je Polard počeo da prosleđuje poverljiva dokumenta Seli. Kao amater brzo je i otkriven. Već 1985. saradnik ga je prijavio kako iznosi poverljive materijale Mornaričke obaveštajne agencije. Njegov šef je primetio na Polardovom stolu tajna dokumenta koja nemaju veze sa poslom kojim se bavio, antiterorizmom na Karibima. Odmah je slučaj počeo da ispituje FBI.

Saslušan je i dozvoljeno mu je da pozove ženu, kojoj je tokom razgovora rekao šifru "kaktus", koja je bila znak da je u nevolji i ona je počela da uništava dokumenta koja su bila u kući. Ubrzo je Polard priznao na poligrafu da je prosleđivao tajna dokumenta, ali nije pomenuo Izrael. Klupko je brzo počelo da se odmotava. Pušten je na slobodu, a kada je 21. novembra 1985. godine pokušao da uđe u ambasadu Izraela u Vašingtonu i zatraži azil, čuvari su ga izbacili iz kruga ambasade, pa su ga agenti FBI uhapsili.

Odmah potom Sela i još dva izraelska agenta uključena u operaciju pobegla su iz Njujorka. Sutradan je uhapšena i Ana, Polardova supruga. Izraelci nisu želeli da sarađuju sa američkim vlastima i pokušavali su da celu istragu uspore. Sela je ipak optužen u SAD za špijunažu, ali nikad nije izručen.

Polard je priznao špijunažu za Izrael i na suđenju je 1987. godine dobio doživotnu kaznu zatvora, a njegova supruga je osuđena na pet godina robije.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.09.2015. 01:01
Ја сам хратски провокатор и узурпирао сам српски сајт представљајући се као Србин. Имам још налога а то су НЕуЕУиНАТО, Атила, Карудијан и Ловћенволисрбију. Ви Срби баш волите да примате од нас Хрвата.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online