Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 22.08.2015.
02:00
B. Božin - Vesti A

Odlazak Egona Bara: Savetovao Šredera, pomagao Kolu

Arhitekta, dijalektičar, skretničar nemačke istočne politike, Egon Bar preminuo je 19. avgusta u 93. godini života u Berlinu.

Reuters
Egon Bar

Bio je jedan od najvažnijih saradnika kancelara Vilija Branta i učesnik mnogih tajnih pregovora koji su doveli do potpisivanja ugovora sa Sovjetskim Savezom i Poljskom i otvorio put procesu popuštanja sa Istočnom Nemačkom, što mu tamošnji Nemci nikada nisu zaboravili.

"Oštrog jezika i duha, lukav i duhovit. Tako sam ga doživeo svih prošlih godina u bezbrojnim razgovorima", napisao je povodom Barove smrti bivši kancelar Gerhard Šreder, dodajući da mu je ovaj mudri čovek bio jedan od najvažnijih savetnika kao kancelara i šefa Socijaldemokratske partije (SPD).

- U mnogim političkim pitanjima sam ga pitao za savet: "da" za Avganistan,"ne" za rat u Iraku, u vezi odnosa s Rusijom i proširenja EU - kaže Šreder.

- Po vizionarskoj hrabrosti nije zaostajao za Brantom. Bar je odredio nemačku i evropsku spoljnu i bezbednosnu politiku, a zaostavština mu je obavezujuća za današnje političko delovanje kroz politiku saradnje, poverenja i popuštanja, stabilnosti i sigurnosti - poručio je Šreder.

Protiv bombardovanja Srbije

Egon Bar (SPD), jedan od inicijatora politike popuštanja zategnutosti 70-ih i tvoraca Istočnih sporazuma sa DDR-om, bio je protiv nezakonite militarizacije spoljne politike agresivnim ratovima kao što je bilo NATO bombardovanje Srbije. Kad su SAD i Britanija vršile pritisak da se vazdušni udari zamene kopnenom intervencijom, Bar je odlučno upozoravao da bi tim ratom nastale nove istočno-zapadne tenzije. Po njemu, dominantna uloga SAD u tom ratu je mogla da poništi sve inicijative za nezavisnu ulogu Evrope u svetskoj politici. Smatrao je da je širenje NATO-a na istok - greška stoleća.

Barova direktna veza s Moskvom bila je poznata Amerikancima i oni mu to nisu zamerali, već su je koristili da Rusima prenesu važne poruke.

- Direktna komunikacija sa SAD je u Vašingtonu odobrena s najvišeg mesta, a u Moskvi je dozvolu dao lično Brežnjev, u susretu sa Brantom u četiri oka 1970. godine u Moskvi - rekao je Bar.

I Brantov naslednik Helmut Šmit nastavio je da preko Bara koristi direktne kontakte sa Rusima.
Kad je 1982. godine demohrišćanin Helmut Kol dobio izbore, Bar mu je ponudio svoje direktne veze sa Moskvom i ovaj je pristao. U svojim memoarima Bar je zapisao:

"Kol je razmislio i shvatio da nikad ne možete znati šta može da se desi u godinama koje dolaze i kada će takve direktne veze biti neprocenjive".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online