Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 13.08.2015.
14:23
Tanjug, B92 A

Analitičari: Opasne vežbe Rusije i NATO! Uvod u rat?

Navodne defanzivne vojne vežbe Rusije i NATO zapravo vodi dve sukobljene strane sve bliže ratu, piše u izveštaju Evropske liderske mreže. Ta organizacija je u sredu objavila analizu aktuelne situacije u svetu u kom navodi da se NATO i Rusija igraju sa mogućnostima "onog drugog" i da verovatno u planovima imaju rat.

Reuters
Vežbaju, igraju se rata ili, kako kažu, mogućnostima "onog drugog"

- Rusija se sprema za konflikt sa NATO, a NATO se priprema za moguću konfrontaciju sa Rusijom - navodi se u analizi.

U centru pažnje našle su se dve konkretne vojne vežbe, prva koju je Rusija obavila u martu, na kojoj je učestvovalo 80.000 vojnika i ona koju je tri meseca kasnije NATO obavio na svojim istočnim granicama, sa 15.000 vojnika iz 22 države.

- Svaka strana je trenirala u regionima koji su izloženi napadima one druge strane. NATO je svoju pažnju usredsredio na zemlje Baltika, dok su u centru pažnje Moskve Arktik, Daleki sever, Kaljingrad, Krim, kao i granica sa NATO državama, Estonijom i Letonijom - navodi se u izveštaju.

Ruske vežbe su uključivale odbranu glavnih štabova Severne flote u Murmansku, a iznad Barencovog mora, ruska avijacija je izvršila bar 30 presretanja neprijateljskih vazduhoplova.

ELM kaže da su ruske ratne igre na Dalekom severu brzo prešle i na ostali deo federacije, što je dovelo do zaključka da takav način priprema može samo da znači simulaciju rata sa SAD i/ili NATO.

- Sa druge strane, NATO je fokusiran na manevre oklopnim vozilima i korišćenje specijalnih snaga za borbu protiv aktivnosti subverzije u hipotetičkom napadu na neku od zemalja na istoku, članica NATO. Priroda ovih aktivnosti ostavlja Rusiju kao jedinog mogućeg neprijatelja - piše u analizi.

Takođe, dodaje se da vežbe, same po sebi, povećavaju rizik od konfrontacije, naročito pošto obe strane, čak i defanzivne akcije smatraju provokativnim i pokušavaju da posmatraju aktivnosti druge strane.

Posle objave ovog izveštaja, oglasio se samo NATO, rečima da su vežbe najavljene mnogo ranije i da su otvorene za posmatranje svih zainteresovanih strana, istovremeno optuživši Rusiju da izbegava da takav tretman uspostavi kada su u pitanju njene vojne aktivnosti.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.08.2015. 15:39
Вежбе Русије су увод у крај НАТО-а!!!!
Četvrtak 13.08.2015. 15:44
У тренутку када је НАТО негде -з-а-г-у-б-и-о Авганистанску флоту постао јад и беда....са њима се спрдају и гологузи Шиити из Јемена!!! Ех, само да ДИЈАДЕРА пронађе Авганистанску флоту!!!
Četvrtak 13.08.2015. 16:09
Rusija se sprema za konflikt sa NATO, a NATO se priprema za moguću konfrontaciju sa Rusijom - navodi se u analizi.............Rusija se navodno sprema za konflikt znajuci da ce ga biti sto imputuje da je Rusija ta koja ce napasti dok se NATO sprema za mogucu konfrontaciju ako Rusi napadnu. Perfidija zapadni analiticara
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online