Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 10.08.2015.
14:35
jutarnji.hr A

Indija: Naši "suhoji" razbili britanske "eurofajtere" 12:0

Piloti britanskog Kraljevskog vazduhoplovstva doživeli su ponižavajući poraz od Indijskog ratnog vazduhoplovstva tokom dvonedeljne vežbe koja je Britancima dala retku priliku da se upuste u okršaj s nekim od najmodernijih letelica ruskog dizajna, objavio je "Independent".

Reuters
Britanci pravdaju svoj "eurofajter" uslovima u kojima je vežba održana

Operacija "Indradhanush" suočila je četiri aviona "ruske škole" SU-30 MKI Flankera Indijskog ratnog vazduoplovstva (IAF) protiv britanskih lovaca "eurofighter tajfun FGR4" Kraljevskog vazduhoplovstva (RAF). Vežba se održala na vojnom aerodromu Koningsbi, oko 240 kilometara severoistočno od Londona.

Saradnja Velike Britanije i Indije pružila je priliku britanskim pilotima da treniraju uz ruske lovce usred zahlađenja odnosa sa Rusima na Baltiku, gde su raspoređeni lovci RAF-a zbog ukrajinske krize.

Međutim, na zaprepašćenje RAF-ovih oficira, njihove indijske kolege navodno su napravili neobičan iskorak u javnost objavivši da su se s vežbe vratili s pobedom od 12-0 protiv britanskih snaga. U intervjuu za indijsku televiziju, IAF-ov kapetan grupe Ašu Srivastav rekao je da je pobeda nad britanskim letelicama ostvarena tokom bliskih borbi aviona, takozvanim "dog fajtovima". Izvor blizak RAF-u tu izjavu je opisao kao "komičnu".

Srivastav je let svojih pilota nazvao "izvanrednim", dok drugi izveštaji u indijskim medijima navode da su IAF-ovi lovci uspeli da pobede naprednije RAF-ove "tajfune" ne samo u borbi "jedan na jedan", već i u simulaciji borbe dva "tajfuna" protiv jedne indijske letelice.

Odgovarajući na indijske tvrdnje, izvor RAF-a zaključuje da je verovatno reč o izjavama namenjenim "domaćoj publici".

- Mora da su na putu prema Indiji imali mutna sećanja borbi, jer naslovi u tamošnjim medijima u nemaju nikakve veze s rezultatima taktičkih scenarija koje smo obavljali tokom vežbe - rekao je izvor iz RAF-a.

On dodaje da su se "tajfuni" borili "s jednom rukom iza leđa" jer nisu u potpunosti koristili svoje napredne oružane sisteme.

Toni Ozborn, urednik londonskog "Aviation Weeka", takođe je predložio oprez prilikom navođenja indijskih tvrdnji.

- Ovi rezultati IAF-a, koji više podsećaju na utakmicu kriketa, zaista izgledaju impresivno, ipak treba ih prihvatiti s oprezom, ali ih sigurno ne treba upoređivati s realnim borbenim mogućnostima. Treba ih posmatrati kroz izmaglicu pilotskog razmetanja hrabrošću, nacionalnog ponosa i političke korektnosti. "Eurofajter tajfun" je dizajniran kako bi se nosio s lovcima poput SU-30 MKI, ali nema sumnje da bi ruska letelica u pravim rukama predstavljala veliki izazov. U modernoj vazdušnoj borbi cilj je napasti letelice poput "suhoja" iz velike udaljenosti, pre nego što se uđe u blisku borbu - rekao je Ozborn.

Čak su i indijski piloti priznali da su SU-30-ice bile manje uspešne u borbama gde su letelice bile značajno udaljene jedna od druge.

Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo poseduje sedam udarnih eskadrila "tajfuna", a nedavno je saopšteno da je RAF-ova flota, koja bi do kraja decenije trebalo da se smanji na najmanju količinu u istoriji, na ivici izdržljivosti zbog misija na Bliskom istoku i Baltiku.

Britanski ministar odbrane je ove nedelje odobrio produženje roka korišćenja zastarelih "panavia tornada", višenamenskih letelica, zbog manjka aviona u savezničkom bombardiranju Islamske države.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.08.2015. 16:54
Njima Rusi i ne trebaju... Indijci mogu da ih srede preko noći.
Utorak 11.08.2015. 11:54
Propaganda . Su-30MKI je kratkog dometa - dvosed kod koga piloti sede jedan pored drugog i koji nije namenjen za nosace aviona .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online