Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 27.02.2016.
10:52
Vestionline A

Ruskoj "nevidljivoj smrti" preti finansijski debakl

Ruski superavion Suhoj PAK FA ili T-50, od koga vlasti u Moskvi mnogo očekuju, mogao bi biti promašena vojna investicija. Lovac sjajnih preformansi je planiran da bude deo modernizacije ruskih oružanih snaga i uzdanica Indije u 2022. godini, ali pitanje je da li će do toga doći.

commons.wikimedia.org/Rulexip
Ruski superlovac ima problem da se probije na tržište

Ovaj avion zamišljen je kao konkurencija američkim lovcima pete generacije F-22 Raptor i F-22 Raptor. Svojim performansama to bi i mogao da bude.

Dok SAD godinama muku muče sa proizvodnjom naslednika F-35, Rusija uveliko sprema svoj odgovor. U pitanju je nova generacija PAK FA aviona.Pročitaj još

Suhoj PAK FA već je dobio naziv “nevidljiva smrt”. Osmišljen je tako da bude praktično nevidljiv za protivničke radare i senzore tokom operacija u vazdušnom prostoru. Osim toga, ovaj tip Suhoja imaće i mogućnost letanje nadzvučnom brzinom, a da pri tom mlaz koji ostavlja za sobom bude slabo vidljiv. Imaće mogućnost tzv. superksrtarenja, a trebalo bi da bude u potpunsti operativnim motorom najnovije generacije i hipesoničnim oružjem.

Prvi uspešan test, model je već prošao 2010. godine. Plan je da od 2016. bude sastavni deo ruske avijacije, a od 2022. i deo indijske. Međutim, pitanje je da li ugovor sa jednom od najmnogoljudnijih zemalja sveta biti realizovan.

Dogovor sa Indijom doveden u pitanje

Sve je počelo 2007. godine kada je postignut prvi dogovor o razvijanju ovog modela između Rusije i Indije. U programu razvijanja Suhoj PAK FA inicijalno je učestvovao i Brazil koji se kasnije povukao iz projekta.

U avgustu 2012. godine Rusija i Indija potpisale su ugovor vredan 11 milijardi dolara. Prema tom dogovoru, Rusija je trebalo da isporuči Indiji 200 modela, dok bi za svoje potrebe trebalo da proizvede 250.

en.wikipedia.org

Ruski bombarder "PAK DA" dugog dometa je avion pete generacije koji će pokretati potpuno novi motor (trenutno je u razvoju). Nadimak ovog supersoničnog aviona je "nevidljiva smrt".

U međuvremenu Indija je smanjila porudžbinu sa 200 na 144. Krajem 2015. godine zamenik ruskog ministra odbrane Jurij Borisov rekao je mogu da isporuče između 18 i 24 aviona ovog tipa, dok bi ostatak mogao biti model Suhoj Su-35.

Ovom ponudom Indija nije bila preterano oduševeljena, pa je krajem 2015 godine, Rusija pokušala da spasi dogovor još jednom ponudom - da sa početnih 6 milijardi, Indija smanji svoje finansijske obaveze na 3,7 mlijardi za razvoj ovog modela, preneo je The Indian Express. Visoki zvaničnik indijske vojske istom listu rekao je da je “PAK FA preskup čak i pod tim uslovima, a da nisu sigurni u njegove mogućnosti.”

Kome prodati superlovca?

Tačna cena modela Suhoj PAK FA još uvek nije poznata, a veruje se da je u njegov razvoj Rusija uložila oko 10 milijardi dolara. U poređenju sa američkim F-35, Suhoj PAK FA trebalo bi da košta daleko manje iI upravo to je trebalo da bude njegova prednost na tržištu.

Međutim, za sada, osim Indije drugih kupaca za ruski superlovac nema. Od zemalja NATO porudžbina se ne očekuje, baš kako ni od Kine koja iako je finansijski može sebi da priušti ovaj model, i sama radi na razvijanju lovaca pete generacije. U toku je izrada prototipa Shenyang J-31 i Chengdu J-20 za koji su testiranja počela još 2010. godine. još uvek nije poznato ni da li će niti koliko modela ovih aviona Indija zaista kupiti od Rusije.

POVEZANE VESTI

Subota 27.02.2016. 11:17
Konstrukcijski je već proizvedeno preko 3.000 komada Suhoja (T50) iliti PAK FA i slijedi opremanje. Tako će biti odjednom izbačeno preko 10 "Modela". Više od pola je za "domaću" vojsku a ostalo je već prodato. I ne sjekirajte se. Dobre avione ima ko da kupi. Nema kupaca za F35 i slične koji su potpuno inferiorni bez obzira šta o tome pišu razni "tajmsovi", Indipedenti", itd... ili šta o tome pričaju BBC, CNN, FOX, Euronews itd...itd... Razumijem njihove želje, ali...???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online