Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.08.2015.
08:12
B. Božin - Vesti A

Obaveštajci gazili slobodu štampe

Šef opozicione partije Levica Bernd Riksinger zatražio je juče zbog afere na blogu netzpolitik.org ostavku šefa Savezne službe bezbednosti Hansa Georga Masena koji je, kako je rekao, svojim potezom dao impuls celoj priči o veleizdaji.

Reuters
Protesti u Berlinu: "Počivaj u miru" demokratijo!

Riksinger je oštro kritikovao i ministra unutrašnjih poslova Tomasa de Mezijera što "nije pravovremeno zaustavio Masena" i rekao da bi i ministar unutrašnjih poslova, kao i njegov kolega iz pravosuđa Hajko Mas morali da objasne koliko su bili upoznati sa celim slučajem.

Podsetimo, afera oko optužnice koju je savezni državni tužilac Harald Range podigao protiv internet portala netzpolitik.org dobila je novu dimenziju jer je ovih dana ministar pravde Hajko Mas saopštio da "zbog trajno uništenog poverenja" ne vidi načina da dalje sarađuje s njim.

Razlog sukoba jeste taj što ministar smatra da objavljivanje teksta u medijima ne može da bude razlog za podizanje optužnice, a upravo to je učinio tužilac Range. On je tako reagovao na to što je pomenuti portal krajem februara objavio tajne dokumente koji dokazuju da je nemačka tajna služba, protivno svojim ovlašćenjima, analizirala podatke do kojih je došla prikupljanjem internet podataka.

Generalni državni tužilac optužio je dvojicu internet novinara za izdaju i pokrenuo postupak protiv njih.

Ministar Mas je smatrao da je sloboda štampe važnija od čuvanja državnih tajni, pa je od kancelarke Angele Merkel i ministra unutrašnjih poslova Tomasa de Mezijera tražio da se postupak obustavi.

Range je na konferenciji za štampu oštro napao svog pretpostavljenog rekavši da je to "nepodnošljiv napad na nezavisnost pravnih organa". Činjenica je, međutim, da tužioci nisu nezavisni, već direktno odgovorni ministru pravde - što je Range odmah i osetio.

Mas je hitno pozvao kancelarku Merkel, koja se nalazi na odmoru u Tirolu, i saopštio da ne vidi način da dalje sarađuje sa tužiocem. Ona mu je dala podršku, pa je ministar redom razgovarao sa šefom njenog kabineta Peterom Altmajerom, ministrom Mezijerom i vicekancelarom Zigmarom Gabrijelom, a zatim i sa predsednikom Nemačke Joahimom Gaukom, koji mora formalno da otpusti saveznog tužioca.

Nemački ministar pravosuđa je sazvao konferenciju za štampu i tamo objavio da je u saglasnosti sa predsednikom države - zatražio penzionisanje Haralda Rangea, a za naslednika je odabrao javnog tužioca iz Minhena Petera Franka.

Besprizoran skandal

Iz stranke Zelenih su posle svega poručili da je reč o "besprizornom skandalu" između državnog tužilaštva i Ministarstva pravde, koji je i za ministra Masa "fijasko" jer se odgovornost u ovom slučaju ne može rešiti jednim odlaskom tužioca u penziju. Neki mediji predviđaju da bi ministru na kraju sve moglo da se vrati kao politički bumerang.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online