Sreda 26. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 26.07.2015.
05:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Bez EU vi ste tigar od papira

U intervjuu koji je dao britanskom javnom servisu BBC, američki predsednik Barak Obama poručio je Londonu da ne izlazi iz Evropske unije zato jer članstvo te zemlje u Uniji daje Vašingtonu puno veću sigurnost i snagu transatlantskoj uniji.

Tanjug/AP
I Vašington se pita: Kameron i Obama

- Ujedinjeno Kraljevstvo mora ostati u EU jer samo tako može zadržati svoj uticaj i snagu na svetskoj političkoj sceni. Velika Britanija je naš najbolji partner upravo zato što je voljna svoju snagu koristiti ne samo za sopstveni dobitak nego i za to da svet učini sigurnijim i uređenijim - rekao je Obama u intervjuu.

Takođe je naglasio da je upravo Evropska unija učinila svet sigurnijim i prosperitetnijim. Ali, neki britanski političari Obamine reči nisu dočekali s dobrodošlicom. Najglasniji su bili evroskeptici koji su Baraka Obamu optužili da je preterao i da je počeo da se petlja u britansku unutrašnju politiku. Neki parlamentarci iz Konzervativne stranke, poznati po tome da predvode evroskeptičnu frakciju unutar partije, poručili su mu da gleda svoja posla i da će o tome hoće li Velika Britanija ostati u EU odlučiti isključivo britanski narod.

Front protiv Brisela

Usred pregovora sa Grčkom oko otplate njenog spoljnog duga, otvoren je novi front između Brisela i Londona. Britanski premijer želi poseban status za svoju zemlju, koji podrazumeva i da britanski parlament ima pravo veta na odluke Evropskog parlamenta. Ankete pokazuju da je 51 odsto Britanaca za izlazak iz EU.
- Ako se radi o tome da se Britaniji da neki specijalni režim, tako da ima prednosti koje donosi EU, a da nema obaveze, to neće moći - poručio je Loran Fabijus, francuski ministar spoljnih poslova.
Francuska strepi da bi britanski premijer mogao da nađe saveznika u Angeli Merkel, koja gaji simpatije prema Kameronu.

Iako je referendum Britancima obećao premijer Dejvid Kameron, on sam nije za izlazak iz EU. Njegov jedini cilj je da dobije neke ustupke od Brisela, ali ne i da napusti Uniju. Međutim, Kameron je obavešten da će 50 poslanika njegove stranke predvoditi kampanju za izlazak Britanije iz EU ako on ne uspe da izdejstvuje velike ustupke od Brisela.

Nova poslanička grupa Konzervativci za Britaniju poručila je da će podržati Kameronov pokušaj da ponovo pregovara o uslovima britanskog članstva u EU, ali da će povesti kampanju za izlazak iz EU ako premijer ne uspe da izdejstvuje velike promene, kao što su vraćanje kontrole nad slobodnom trgovinom i britanskim zakonima.

- Ako visoki zvaničnici EU ne shvate da je jedna od najvećih članica EU ozbiljna u pogledu fundamentalnih promena u našim odnosima, mi ćemo najverovatnije preporučiti britanskim biračima da na referendumu glasaju za izlazak iz EU - izjavio je Stiv Bejker, konzervativni poslanik i predsednik grupe Konzervativci za Britaniju.

Kameron je obećao da će ponovo pregovarati o odnosima Britanije sa EU i da će onda do kraja 2017. godine raspisati referendum o ostanku ili izlasku iz EU.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online