Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Nedelja 11.12.2011.
11:33
Pressonline A

Američki general: Biće rata u Evropi

Nijedno od reagovanja ili analiza "dan posle" senzacionalnog samita Evropske unije, na kojem su Britanci najavili "veliki razvod", nije izazvalo toliko bure kao nekoliko rečenica koje je general Martin Dempsi, prvi čovek američke armije i savetnik predsednika Baraka Obame, izgovorio u novinarska pera nekako usput, u petak kasno uveče u hotelu "For sizons", na sastanku Atlantskog saveta.

Američki general: Martin Dempsi
 

-Zabrinut sam zbog mogućih nemira u Evropi. Evropska unija je pred velikim rizikom od sukoba - izjavio je najviđeniji američki vojnik, čovek čija se reč u Vašingtonu poštuje skoro kao Obamina ili Hilari Klinton.

"Naša armija je spremna"

Engleski tabloidi: Evropo, odj...

Francuski, nemački i italijanski mediji prepuni su kritika na ponašanje Velike Britanije i premijera Dejvida Kamerona, koji je glatko odbio da potpiše sporazum o izmenama Lisabonskog ugovora, ali im ni Englezi - posebno oni konzervativni, koji Kamerona sada upoređuju sa Čerčilom - nisu ostali dužni.
Na naslovnoj strani "Tajmsa", jednog od najstarijih i najuglednijih listova u Velikoj Britaniji - inače u vlasništvu Ruperta Mardoka i njegove "Njuz korporacije" juče se pojavila karikatura na kojoj statua sa likom Dejvida Kamerona urinira po Nikoli Sarkoziju, dok je tabloid "San" doneo naslov koji bi slobodnije mogao da se prevede kao "Odj.bi, Evropo".
Najveći kritičar britanskog čina bio je uticajni "Fajnenšel tajms", koji je u uvodniku, napisao da je Dejvid Kameron napravio očiglednu grešku u koracima i da je, iako je zvanično tvrdio da brani Britaniju, u stvari učinio mnogo više štete nego koristi.
- Ovo što je uradio Kameron je upravo ono što su sve vlade pre njega pokušavale da izbegnu. Sada će morati da plati visoku cenu da Britanija ostane u Evropskoj uniji, a svojim vetom nije dobio apsolutno ništa zauzvrat - ocenio je "Fajnenšel tajms".
Entuzijazam koji su, barem zvanično, pokazali Angela Merkel i Nikola Sarkozi nije uspeo da prepliva ni Atlantski okean. "Njujork tajms" opisuje dogovor kao "nesavršeno rešenje", koje će ozvaničiti "Evropu u dve brzine". Podsetimo da je posle britanskog odbijanja da potpiše sporazum o izmenama Lisabonskog ugovora, Nikola Sarkozi odbio da se rukuje sa Kameronom.

Dempsi, čija je zvanična pozicija od početka oktobra ove godine načelnik generalštaba, kazao je da sumnja da će "dil" postignut bez Velike Britanije sprečiti nešto što bi moglo da zaliči na rat na Starom kontinentu, i da je veoma zabrinut zbog mogućeg američkog vojnog angažmana u Evropi.

Znam da će države EU pokušati da usklade svoju monetarnu i fiskalnu politiku. Ali nisam siguran da će to biti lepak koji će na okupu da održi Evropu - naveo je Dempsi, a preneo Bi-Bi-Si. - Zabrinut sam da bi i američke trupe u Evropi mogle da budu izložene zbog mogućnosti građanskih nemira i raspada Unije.


Amerikanci nemaju baš malu vojnu silu u Evropi - širom kontinenta rasuto je oko 80.000 ljudi u uniformi i još 20.000 civila koji rade za vojsku. Najveći deo se nalazi u Nemačkoj, gde su bili još od Drugog svetskog rata.


Zasad se, doduše, "rat" koji najavljuje i od kojeg strahuje Obamin čovek od poverenja odvija samo na verbalnom nivou, dok na videlo izlazi sve ono što se odvijalo iza kulisa Samita u Briselu. Na njemu je, podsetimo, posle britanskog veta na izmene Lisabonskog ugovora, postalo jasno da jedinstvene EU više nema, i da će velika zajednica naroda ubuduće ići na dva koloseka.


Da li će brži biti onaj na kojem je kompozicija od 26 država, sa francusko-nemačkom lokomotivom i tandemom „Merkozi" za upravljačem, ili onaj na kojem je usamljeni britanski šinobus, ostaće da se vidi. Jedno je bilo sigurno, pogotovo posle jučerašnjeg dana - ta će dva koloseka vrlo brzo prestati da budu paralelna.

"Gardijan" je objavio da je u četvrtak uveče jedan visoki francuski zvaničnik britanskom premijeru Dejvidu Kameronu zamerio na prilično originalan način:
- Britanski pokušaji da obezbede svoju privredu tokom pregovora o evru su kao kad čovek ode na svingersku žurku bez svoje žene.


Kameron mu, dok je pakovao kofere za let u London, nije ostao dužan:
- Nikada nisam posećivao nikakve svingerske žurke, i obećavam da to ni ubuduće neću raditi.

Čiji je Evropski sud

Mukotrpni pregovori počeli su oko 19 časova u četvrtak, da bi u pet ujutru narednog dana iscrpljeni francuski predsednik Nikola Sarkozi izašao pred novinare i saopštio da je Britanija blokirala izmenu Lisabonskog sporazuma. To je bacilo u zasenak i sve (male) razlike između Nemaca i Francuza, ali i nateralo poslovično suzdržanu Angelu Merkel da izgubi strpljenje sa Kameronom.


- Mi jesmo pregovarali, ali ne verujem da je Kameron i u jednom trenutku bio sa nama za istim stolom.
 

Kameron se najviše usprotivio planu da institucije Evropske unije, poput Evropske komisije i Evropskog suda, budu korišćene za osiguravanje fiskalnog jedinstva.


- Evropski sud ne pripada vama - dreknuo je u jednom trenutku, oko 3 ujutru, Kameron na Merkelovu.


- Ali svejedno ćemo ga koristiti - uzvratila mu je nemačka kancelarka.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.12.2011. 12:01
U slucaju rata globalnih razmera,ma bilo ko da ga pocne..mi Srbi prvo moramo konacno ocistiti Srbiju od raznog smeca...
Nedelja 11.12.2011. 11:42
ma sto dalje od eu , nostradamus ih je prozreo jos pre 5xx godina
Nedelja 11.12.2011. 11:44
па зна "човек"..како не би знао када они то све и закувавају... Само незнам да ли ће и они проћи нетакнуто ако дође до тог рата....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online