Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 23.07.2015.
19:39
Tanjug A

Epohalno otkriće: NASA pronašla novu Zemlju

Astronomi koji tragaju za zemljinom dvojnicom otkrili su egzoplanetu koja je dosad najsličnija našoj, potencijalno stenovitu planetu koja kruži oko svoje zvezde na istoj razdaljini kao Zemlja oko Sunca, saopštila je danas Američka svemirska agencija.

Tanjug/AP/NASA
Druga Zemlja: Dva puta veća od naše

Ne samo da se nalazi u "idealnoj zoni", u kojoj je život moguć jer nije ni previše topla, ni previše hladna za vodu u tečnom stanju, već njena zvezda liči na "stariju sestru" našeg Sunca, navela je NASA.

Drugim rečima, ova egzoplaneta, nazvana Kepler 452b, koja se nalazi na 1.400 svetlosnih godina od nas, mogla bi da nam pruži uvid u apokaliptičnu budućnost Zemlje, smatraju naučnici.

Za otkriće ove planete zaslužan je svemirski teleskop Kepler,  vredan 600 miliona dolara, koji je lansiran 2009. godine sa zadatkom da otkriva nove svetove, slične našem.

- Kepler 452b kruži oko sličnog Sunca kao što je naše, ali  1,5 milijardi godina starije - ističe NASA u svom saopštenju.

Njegova zvezda je za četiri procenata masivnija i 10 odsto svetlija od Sunca.

Ukoliko je, kao što se naučnici nadaju, Kepler 452b stenovita planeta, onda je vrlo verovatno akter zastrašujućeg scenarija, budući da pod uticajem vreline njene umiruće zvezde isparavaju sva njena jezera, mora i okeani. 

- Ako je Kepler 452b zaista stenovita planeta, iz njenog položaja u odnosu na zvezdu bi se moglo zaključiti da ona ulazi u fazu staklene bašte svoje klimatske istorije - kazao je Dag Kaldvel, istraživač sa Instituta za istraživanje vanzemaljske inteligencije (SETI).

- Moguće je da rastuća energija njenog umirućeg sunca zagreva njenu površinu i dovodi do isparavanja njenih okeana. Vodena para bi mogla zauvek da nestane sa planete  dodao je on.

- U ovom trenutku Kepler 452b verovatno doživljava ono čime će se Zemlja suočiti za više od milijardu godina, kada Sunce počne da stari i da bude svetlije - naveo je Kaldvel.

Keplerova misija lansirana je 2009. godine sa zadatkom da istraži Mlečni put u potrazi za planetom na kojoj bi život bio moguć.

- Danas, nakon toliko hiljada novih otkrića, astronomi su na pragu da pronađu nešto o čemu je čovečanstvo sanjalo hiljadama godina - drugu Zemlju - navela je danas NASA najavljujući otkriće egzoplanete Kepler 452b.

Američka svemirska agencija je danas objavila i najnoviji katalog kandidata za egzoplanete, u koji je na dosadašnjih 4.175 nebeskih tela koje je svemirski telekskop otkrio dodato više 500 novih, potencijalnih planeta.

- Katalog sadrži naše prve analize podataka koje je Kepler prikupio - kazao je Džefri Kaflin sa Instituta SETI.

Kako prenosi AFP, u novom katalogu se našlo 12 kandidatkinja - planeta koje imaju dva puta manji prečnik od Zemlje i koje orbituju oko svoje zvezde u zoni koja podržava život.

- Od njih 12, Kepler 452b je prva čiji bi status planete trebalo da bude potvrđen - saopštila je NASA.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.07.2015. 22:15
Дакле ако би успели да направимо летелицу која лети брзином светлости било би на потрено само 1400 година да стигнемо тамо :) Под условом да преживимо радиацију из Ван Аленовог појаса :) Каквим глупостима они залуђују овај народ.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online