Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 19.07.2015.
10:52 >> 11:20h
Tanjug A

Počelo jednostrano povlačenje oružja u Lugansku

Samoproglašena Narodna Republika Lugansk počela je sa jedostranim povačenjem oružja, kalibra ispod 100 milimetara, izjavio je predstavnik narodne milicije Sergej Kozlov.

Reuters/V.O.
Znak dobre volje: Snage Narodne Republike Luganska povlače oružje kalibra ispod 100mm sa linije razdvajanja (Foto: Arhiva)

- Izvršavajući naređenje šefa Republike Lugansk Igora Plotniskog, počeli smo danas jednostrano povlačenje sa ratne linije, oružja kalibra ispod 100 milimetara, na udaljenost od najmanje tri kilometra. Bez obzira na komplikovanu vojnu i političku situaciju u Ukrajini, nećemo koristiti ovu prednost za izazivanje novog kruga sukoba - rekao je Kozlov, dodajući da su se na jednostrani korak odlučili kako bi pokazali da poštuju sprozum iz Minska, očekujuću da ukrajinska strana učini isto, prenosi TAS.

Kako bi se izbegle bilo kakve provokacije, povlačenje je organizovano u prisustvu predstavnika misije OEBS-a.

- Pre svega povlačimo oružje i vojnu opremu sa položaja u blizini naselja, kako bi sprečili gubitke među civilima - naveo je on, dodajući da taj korak prema miru pokazuje svetu ko ispunjava sporazum iz Minska, a ko samo imitara da to čini.

Lider DNR Aleksandar Zaharčenko i izaslanik LNR u Kontakt grupi Vladislav Deinego izjavili su juče da su Samoproglašena Narodna republika Donjecka (DNR) i Narodna republika Luganska (LNR) spremne da jednostrano povuku oružje kalibra ispod 100mm, tri kilometara od linije razdvajanja.

Deinego je kazao da LNR "podržava incijativu Donjecke republike ka normalizaciji situacije u Donbasu", preneo je TAS.

Korak po korak

Članice trilateralne Kontakt grupe za rešavanje krize u Ukrajini potpisale su 12. februara paket mera za primenu ranijih sporazuma iz Minska. Prema prvoj tački tog dokumenta postavljen je uslov za hitan i sveobuhvatan prekid vatre, koji je stupio na snagu 15. februara u ponoć po kijevskom vremenu.

Druga tačka predviđa povlačenje teškog naoružanja obe strane na lokacije na pođednakom rastojanju od linije razdvajanja, kako bi se stvorila bezbednosna zona najmanje 50 km širine za artiljerijske sisteme kalibra 100mm i više, zona bezbednosti od 70 km širine za višestruke raketne bacače i zona od 140 km širine za višestruke raketne bacače "tornado-s", "uragan" i "smerč" i taktičke raketne sisteme "točka-U".

DNR je okončala povlačenje teškog naoružanja do 1. marta, podsetila je ruska agencija.

Naredni sastanak Kontakt grupe trebalo bi da se održi u Minsku 21. jula.

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.07.2015. 11:09
два корака која назначавају почетак краја ЛНР-а : пуштање "мировних снага" и повлачење оружја....
Nedelja 19.07.2015. 12:05
Дали ће се Луганск Република одвојити од Украјине . САД неће дозволити никад одвајање источне Украјине и спајање са Русијом .У Украјини живе 25 000 000 Руса и желе спајање са Русијом али дивљи запад то не допушта .Дали је Путин крив или издајица што не може да присвоји источну Украјину Русији .Није Путин крив јер мора да поштује територијални интигритет Украјине .Срби из Хрватске су желели да се одвоје од државе Хрватске али то није исто није могуће јер САД не дозвољавају а и само Хрвати бране своју државу .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online