Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.05.2015.
07:47
O. I. i I. K. - Vesti A

Porošenko najavio "veliku rusku letnju ofanzivu"

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je da bi njegovi sugrađani trebalo da se pripreme za veliku letnju rusku ofanzivu.

Reuters
Opasne igre: Petro Porošenko

I lideri Donjecke i Luganske narodne republike (DNR i LNR) spremaju se za nastavak rata. Oni su uvereni da će Kijev započeti ofanzivu u julu, iako su to očekivali već u aprilu ili početkom maja. U Donjecku ukazuju da je Kijev delimično obnovio svoje snage posle zimskog poraza kod Debaljceva i mobilisao nove trupe. To režim u Kijevu košta pet do deset miliona dolara dnevno kojih nema.

Režim je u martu zahvaljujući Americi i EU dobio kredit od MMF-a 17 milijardi dolara kako bi izbegao bankrot i vratio prošlogodišnje dugove uglavnom privatnim poveriocima iz Amerike.

Nedavno je ukrajinska skupština donela zakone koji vlastima dopuštaju da ne plate spoljne dugove privatnim kreditorima. Time će Kijev oterati sve kreditore osim MMF-a u kojem SAD učestvuju u odlučivanju sa 26 odsto koliki im je udeo. Stoga se smatra da će Kijev ponovo raspaliti rat kako bi se pozvao na rusku invaziju, i sa tim izgovorom obustavio plaćanje kredita i zatražio dodatnu novčanu pomoć od zapada. Opstanak na vlasti marionetskog režima Amerika je podržala i slanjem instruktora, u nadi da će nastavak rata destabilizovati Rusiju.

Osim toga, u julu ističu sankcije EU Rusiji i Brisel treba da odluči o produženju tih mera. U EU se nekoliko zemalja protivi nastavku politike sankcija pošto trpe štetu, a novo rasplamsavanje rata utišalo bi njihove glasove i dalo vetra u jedra jastrebovima.

Armija Novorosije iskoristila je primirje za remont tehnike, manevre jedinica na bataljonskom nivou i mobilizaciju koja ih je približila sastavu od oko 100.000 vojnika.

Za račun Amerike

Predsednik ukrajinskog Saveta bezbednosti i odbrane Aleksandar Turčinov najavio je da će Kijev uskoro početi pregovore o razmeštanju američkog sistema protivraketne odbrane na svojoj teritoriji zbog "zaštite od ruske nuklearne opasnosti". Premijer Arsenij Jacenjuk isto je najavio prošle godine, posle čega je Rusija zauzela Krim i izbio je građanski rat. Turčinov je pozvao i na zatvaranje Bosfora i Dardanela za Crnomorsku flotu, koja bi time bila onemogućena da izađe u Mediteran, što je već američki, a nikako ukrajinski interes.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online