Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 12.07.2015.
08:48 >> 10:25h
Tanjug A

Tusk otkazao samit EU zbog Grčke

Predsednik Saveta Evropske unije Donald Tusk otkazao je samit lidera zemalja članica koji je danas popodne trebalo da se održi u Briselu i umesto njega zakazao samit lidera evrozone.

Reuters
Dan D za Grke

- Otkazao sam samit EU. Samit evrozone počinje u 16 časova i trajaće dok se ne dogovorimo o Grčkoj - saopštio je Tusk preko svog tviter naloga.

Tako će se danas popodne u Briselu okupiti samo šefovi 19 država koje dele zajedničku valutu, umesto lidera svih 28 članica EU.

Tuskova odluka tumači se kao odraz rešenosti da se Grčka zadrži unutar evrozone uprkos sinoćnjem neuspelom ministarskom sastanku evrogrupe.

Pre šefova država i vlada, ministri finasija evrogrupe treba da se sastanu jutros ponovo u Briselu pošto sinoć ni posle devet sati rasprave nisu uspeli da se slože da li da podrže grčki plan za novi program pomoći ili da odseku Grčku od zajedničke evropske valute.

- Nismo uspeli da se složimo, nastavićemo sutra ujutru - rekao je kasno sinoć novinarima holandski ministar i šef evrogrupe Jeren Dajselblom i dodao da postoji "problem poverenja" u grčke vlasti.

S obzirom na oštre podele koje su ispoljene na sinoćnjem stastanku, u Briselu će danas popodne biti održan i vanredni samit Evropske unije, na kome će se okupiti šefovi država i vlada svih 28 članica.

Kriza je produbljena nakon što je velika većina grčkih glasača prošle nedelje na referendumu odbila da prihvati plan štednje koji su joj poverioci nametnuli kao uslov za novi program finansijske pomoći iz Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Suočen sa mogućnošću da ECB i MMF uskrate garancije grčkim bankama i tako de fakto izbace Grčku iz evrozone, grčki premijer Aleksis Cipras je pred ovaj vikend u poslednji čas predložio novi plan štednje, koji je u nekim aspektima čak oštriji od onog odbijenog na referendumu.

Međutim, grupa zemalja predvođena Nemačkom je izrazila sumnju u adekvatnost Ciprasovog plana, a nemački ministar finansija Volgang Šojble je doveo u pitanje i Ciprasov kredibilitet.

Sa druge strane, Francuska i Italija se snažno zalažu da se Grcima pruži sansa da ostanu u evrozoni i smatraju da njegov predlog pruža dobru osnovu za pregovore o novom paketu finansijske pomoći.

Od ishoda današnjih sastanaka zavisi da li će Grčka biti odsečena od Evropske centralne banke, ili će joj biti omogućeno da,uz oštre mere štednje ostane u evrozoni.

Grčka bi bez garancija ECB morala da uvede paralelnu valutu, što bi prema većini analitičara makar na kratak rok dovelo do još veće nestabilnosti i haosa u ionako uzdrmanom privrednom sistemu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.07.2015. 08:57
Pošto su popustili Grci će tek sada osetiti svu surovost EU zlik.vaca . Bolje bi bilo da su poslušali narod i jednom za sva vremena odjavili EU razbojnike . Ovako nastavljaju sa mrcvarenjem i daljim siromašenjem koje će pre ili kasnije dovesti do bankrota .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online