Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 11.07.2015.
13:22
Jutarnji.hr A

Bivši šef CIA tvrdi: Putin spreman i na nuklearno oružje u borbi protiv NATO

Globalna bankarska grupacija koja se bavi investicionim bankarstvom, Goldman Saks, poslala je danas svojim investitorima upozorenje u kome se tvrdi da je ruski predsednik Vladimir Putin spreman da u Evropi upotrebiti taktičko nuklearno naoružanje kako bi zaustavio širenje NATO-a.

Reuters
Putin spreman na nuklearke

Robert Danenberg, šef kancelarije za globalnu sigurnost Goldman Saksa i bivši šef biroa CIA-e za centralnu Evroaziju, na pitanje analitičara ove moćne finansijske institucije kakvo je njegovo mišljenje o trenutnoj vojnoj politici Moskve, odogovrio je: "Korišćenje nuklearnog oružja nije isključeno".

- Putinova artikulacija doktrine nuklearnog naoružanja prilično je različita od svega što smo čuli u modernoj istoriji. On je prošlog decembra potpisao reviziju ruske nuklearne doktrine, koja omogućava korištenje regionalnog taktičkog nuklearnog naoružanja u Evropi, a nedavno je najavio odluku proširenja nuklearnog arsenala Rusije. Učestvovao sam na forumu na kome je bilo prisutno i nekoliko visoko rangiranih ruskih oficira, koji su izjavili da nuklearno oružje nije isključeno i da je to Putinova poruka - izjavio je Danenberg.

"Ovo su opasna vremena", rekao je Danenberg, i istakao da se vojne operacije SAD-a i NATO-a sada odvijaju blizu ruskih vojnih snaga u istočnoj Evropi, kao i da su "ugašeni mnogi kanali hitne vojne i obaveštajne komunikacije koji su bili pažljivo uspostavljeni tokom Hladnog rata".

Prema Danenbergovom tumačenju trenutne situacije, ruski stav prema nuklearnom oružju je da ga smatraju nepoželjnim, ali da bi ga iskoristili ukoliko bi to bilo nužno da spreče dalje širenje NATO-a.

Putin je prošlog meseca najavio da će Rusija ojačati svoje vojne snage s dodatnih 40 interkontinentalnih balističkih projektila, a još ranije je izjavio da je ruska vlada u vezi situacije sa Krimom bila spremna na eventualni nuklearni sukob.

POVEZANE VESTI

Subota 11.07.2015. 13:52
+ Milostivi Vladimir Putin Spasava Svet od kriminalaca zapadnih...koji samo hoce da zarade na grbaci obicnog naroda....da okupiraju i vladaju slabim narodima.....MocnaRussijo uz tebe je cela planeta =
Subota 11.07.2015. 16:10
Oni kao nebi....j e b e m v a s u d u p e s m r d l j i v o.....genocidni s k o t o v i USA i ostala bagra uskoro ce se naci i pred Rusijom i pred BOGOM na sudu. ZIVELA RUSIJA.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online