Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.07.2015.
07:48
I. Kozarski - Vesti A

Grčka Kremlju prodaje tajne NATO

Evropska unija i NATO zabrinuti su zbog mogućeg izlaska Grčke iz evrozone i zbližavanja s Rusijom, a Atinu već sumnjiče da predaje tajne informacije zapadne alijanse Kremlju.

Tanjug/AP
Putin se zadovoljno smeška: Ruski medved u svemu nađe korist

Zapadni mediji navode svoje izvore na visokim položajima u NATO, koji kažu da je odavno primećeno kako se ruske obaveštajna službe osećaju komotno u Atini od dolaska Aleksisa Ciprasa na vlast. Oni navode da Grčka kao članica ima pristup tajnim informacijama NATO i da ih deli sa Kremljem.

- Narasle su sumnje da Atina ulazi u orbitu Moskve. Grcima NATO služi samo da bi predali tajne dokumente Kremlju. Reč je uglavnom o informacijama obaveštajnog karaktera - kaže izvor "Dejli bista" iz komande NATO.

Centralni igrač - Putin

Bivši agent CIA , koji je stekao značajno iskustvo u Grčkoj, izjavio je da su se vratila vremena kada je nepoverenje Vašingtona i Atine bilo ogromno. On zaključuje da se sada razlika sastoji samo u tome što je u centru igre Putin.

On objašnjava da je NATO nedavno izveo čistku ruskih činovnika koji su se zvanično bavili koordinacijom saradnje sa EU i NATO, a u stvari su bili špijuni. Sada u NATO smatraju da Rusi nadoknađuju taj gubitak preko Grčke. Isti izvor smatra da je u odnosima Atine i Moskve "nastupilo nešto veće i značajnije od zajedničke pravoslavne vere potkrepljene maglovitim odama davno počivšoj Vizantiji."

Zaključuje se i da je značajno učešće ruske "razvedke" (SVR, odnosno Spoljna obaveštajna služba) u aktuelnim događajima oko Grčke. Špijuni SVR i u vreme Hladnog rata radili su u Grčkoj bez straha da će biti pohvatani, sa slobodom koju nisu imali ni u jednoj zemlji NATO. Sovjetski špijuni duboko su prodrli u grčku politiku i društvo.

U eri predsednika Vladimira Putina tajne veze su obnovljene. Funkcioneri zapadnih obaveštajnih službi sada navode da se od dolaska Sirize na vlast već veliki kontingent ruskih špijuna značajno uvećao, a obično je reč o diplomatama i privrednicima.

- Prvi povod za sumnje u Briselu i Vašingtonu bili su učestali "prijateljski" susreti grčkih funkcionera i agenata SVR i GRU (ruske vojne obaveštajne službe). Analitički obaveštajni dokumenti koji iz Atine izgledaju kao da ih je pisala SVR, a po svoj prilici i jeste - rekao je izvor iz NATO.

PRODOR U INDUSTRIJU, ENERGETIKU, MEDIJE, VOJSKU I TURIZAM: Poplava ruskih agenata

Zapad je otvoreno zabrinut zbog povećane aktivnosti ruskih obaveštajnih službi. Slovačka bezbednosna agencija objavila je prošle nedelje "o pokušaju obaveštajnog prodora u vrh vlasti te zemlje". Takođe se navodi da je povećan uticaj na javno mnjenje, i aktivnost u ekonomskoj, naučnoj i vojnoj sferi uz industrijsku špijunažu. Prethodno je saopšteno o hapšenju poljskog državljanina ruske nacionalnosti zbog špijunaže za GRU.

Poljaci su izneli gotovo identičan izveštaj, a uhapsili su čoveka koji je "špijunirao projekat, potreban da bi se smanjila zavisnost od ruskog gasa". Poljaci su potom proterali nekoliko ruskih diplomata, a odgovoreno im je istom merom. Proterivanja diplomata bilo je i na relaciji Berlin - Moskva, a isti slučaj ponovio se i u odnosima s Kanadom.

Vilijem Jang, glavni analitičar švedske agencije u godišnjem izveštaju naveo je da u Zapadnoj Evropi dejstvuje "nekoliko stotina hiljada spoljnih saradnika ruske obaveštajne mreže".

- Među njima su i naši agenti koje su podmitili, ali pre svega je reč o ljudima u konsalting kompanijama, medijima i turističkim agencijama - rekao je Jang.

Na ruku toj tvrdnji ide izveštaj češke službe da "ruska i kineska ambasada vrbuju špijune, a da kolo vode diplomate-špijuni čiji je broj prekomerno visok".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online