Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 05.07.2015.
21:20
S. M. Tomić - Vesti A

Brazilski pokojnici najbliži nebu

Iako je samo 50 kilometara udaljen od Sao Paula, Santos je drugi grad po veličini u Brazilu. Svojom bogatom kolonijalnom arhitekturom iz 16. veka, tramvajima i kafićima ovaj grad na ostrvu Svetog Vinsenta omiljena je vikend destinacija žitelja Sao Paula. Spomen nekropola ekumenika je kompleks zgrada, koji se nalazi u centru grada i našao se na stranicama Ginisove knjige rekorda kao najviše groblje na svetu.

Tanjug/AP
Moderno groblje u gradu Santosu u Brazilu podeća na kompleks poslovnih zgrada

Sagrađeno je 1984. godine i podseća na socrealstički kancelarijski blok zgrada. Kovčezi su smešteni u niše. Kad se završi i peta zgrada, groblje će imati kapacitet od 180.000 grobnih mesta, a najviši grob će biti 108 metara bliži nebu od tradicionalnog. Zasad je ovde 16.000 grobova na 14 spratova. Predviđeni su posebni spratovi za različite religije, a groblje je opremljeno i prvoklasnim restoranom, koncertnom dvoranom i luksuzno opremljenim salama. U salu za pogrebe može stati 300 ljudi, a opremljena je crnim kožnim stolicama poređanim na belom mermeru. Sala ima i mini bar, odvojeni apartman i konobara.

Pogled na stadion

Otac fudbalske legende Peleta sahranjen je u najvišem svetskom groblju koje ima pogled na fudbalski stadion, gde je Pele požnjeo mnoge ovacije. Malo dalje pruža se Atlantski okean.

Predvorje zgrade izgleda poput lobija luksuznog hotela a posetioca dočekuju zvuci klavira i violine. Zbog visokih temperatura tela pokojnika u Brazilu moraju biti pokopana u roku od 24 sata, pa groblje radi non-stop, 365 dana u godini. Za ljude koji dolaze iz daleka predviđene su čak i sobe za spavanje, a na raspolaganju im je i medicinska sestra.

Svaki sprat ima red numerisanih blokova sa 150 grobnica. Svaki grob može primiti šest tela, a opremljen je sistemom ventilacije. Ako porodica želi, telo posle tri godine može biti ekshumirano, a kosti preseljene u poseban deo. Trogodišnji najam grobnog mesta košta između 5.900 i 21.000 dolara, u zavisnosti od dela zgrade gde se nalazi. Takođe po posebnoj ceni može se iznajminti i porodična spomen-soba.

Ispred se nalazi jezero s vodopadima, a iza se proteže botanički vrt gde se gaje orhideje, egzotično drveće, ali i paunovi i pauk majmuni. Groblje je postalo velika turistička atrakcija u Brazilu, te je proglašeno najboljim u zemlji.

Tanjug/AP
Groblje u Santosu je najviše groblje na svetu

Urne s delfinima

U zgradi se nalazi i prvi privatni krematorijum. Sprovod se okuplja u sobi koja podseća na bioskop, a kovčeg se nalazi na pozornici. Na kraju sprovoda on polako nestaje u podu. Krematorijum nudi širok izbor urni. Najpopularnija su urne u obliku knjige i urne sa delfinima ili stilizovanim okeanskim talasima.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online