Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 02.07.2015.
11:49
blic.rs A

MMF: Grčka je neozbiljna!

Direktorka MMF Kristin Lagard izjavila je da u pregovorima Grčke i kreditora nedostaje "više zrelosti i ozbiljnosti".

Reuters
Uopšte nije zadovoljna razvojem situacije: Direktorka MMF-a

Lagardova je sinoć (1. jul) u intervjuu za američki CNN izjavila da istek roka za otplatu dela grčkog duga, koji Atina nije izmirila, "ne predstavlja povoljan razvoj situacije" iz prostog razloga što neispunjavanje obaveza sprečava Međunarodni monetarni fond da Grčkoj obezbedi dodatnu finansijsku pomoć.

Direktorka MMF je istakla da Grčka mora da preduzme ozbiljne i odlučne strukturne reforme u skladu sa zahtevima EU ukoliko želi da "krene napred i obezbedi veću pomoć od svojih međunarodnih kreditora".

- Sve članice MMF volele bi da se ova kriza konačno razreši. Veoma smo zainteresovani da se to desi na jedan fer način i zaista ne vidim razlog zbog kojeg bi Grčka bila izuzetak i dobila neki poseban tretman. Pogledajte Irsku ili Portugal, članice evrozone. Pogledajte zemlje na drugim kontinentima koje su u sličnoj situaciji kao Grčka, a koje su preduzele teške mere reformi - izjavila je Lagardova u sinoćnjem intervjuu.

Ona je dodala da će MMF nastaviti da radi sa Grčkom čak iako ta država bankrotira, i dodala da bi "zbog smanjenja velike neizvesnosti i konfuzije u pregovorima neophodno odraslije ponašanje Grčke, sa malo više zrelosti i ozbiljnosti".

Podsetimo, ovo nije prvi put da direktorka MMF optužuje Grke za neodgovorno ponašanje. Sredinom juna ona je izazvala senzaciju tražeći da razgovara "sa odraslima u sali", čime je implicitno kritikovala delegaciju koju su predvodili premijer Grčke Aleksis Cipras i ministar finansija Janis Varufakis.

S obzirom da su pregovori Atine i Trojke (EU, ECB, MMF) propali, u nedelju će se u Grčkoj održati referendum o tome da li će se nastaviti ili prekinuti saradnja s poveriocima, a poslednju reč imaće narod.

Grčka je prva razvijena zemlja koja nije platila dug MMF, te je od srede automatski lišena njegove pomoći.

- To svakako nije dobra vest za nas, ali MMF je jak. Iskreno se nadam rešenju spora sa Atinom - zaključila je Kristin Lagard.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.07.2015. 11:58
uzeli "ljudi" 1000 miliona evra , dolara ... i to 300-400 puta (narod beda i sirotinja) pa sad bi da bude " nikom nista - " pojela maca !!! "Grci" bi da ostanu u EU , a da postuju "vrednosti lopova Onasisa"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online