Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.06.2015.
15:28
Tanjug A

Zašto je Atina u poslednjem trenutku odložila vraćanje duga

Atina je u poslednjem trenutku odlučila da sebi napravi malo manevarskog prostora i iznenadi međunarodne kreditore zatraživši da objedini četiri tranše duga i do kraja meseca uplati sve, a to je učinila koliko iz taktike, toliko i iz nepoverenja prema svojim partnerima, ocenjuje francuska štampa.

Tanjug/AP
Opasno manevriše: Premijer Aleksis Cipras

Ovaj potez, koji je juče naišao na pozitivan odgovor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), omogućuje vladi premijera Aleksisa Ciprasa da smanji pritisak na pregovore i dobije na vremenu, kako bi mogla da pripremi svoju većinu, članove Sirize, da prihvate budući sporazum, navodi pariski list "Mond".

Atina, koja je prema prvobitnom sporazumu trebalo da danas pošalje prvi ček od 300 miliona evra MMF-u, a potom još tri - 12. juna 336 miliona evra, 16. juna 560 miliona evra i 19. juna 336 miliona evra, sada bi trebalo da ukupnu sumu od 1,6 milijardi evra isplati 30. juna.

Ovo je prvi put, otkako su doneti prvi planovi o pomoći Grčkoj 2010. godine, da Atina ne ispoštuje na vreme jedan od rokova za otplatu duga.

Zahtev Grčke upućen juče MMF-u bio je "hladan tuš" za njene kreditore - Evropsku centralnu banku i EU, s obzirom na to da je Ciprasova vlada više puta poslednjih dana najavila da će 5. juna sigurno  isplatiti prvu tranšu.

Zemlja čije su kase skoro prazne imala je, prema neimenovanim evropskim izvorima, sredstava da danas vrati 300 miliona evra, ali  verovatno ne i 336 miliona koje je trebalo da vrati 12. juna, a da i ne govorimo o preostalim milionima koje je u još dve rate trebalo da vrati do kraja meseca, navodi se u analizi.

Da je danas isplatila prvu tranšu duga MMF-u, grčka vlada bi bila primorana da u narednim satima ili danima postigne politički sporazum kako bi pozajmice koje su uslovljene tim sporazumom, koje bi trebalo da iznose ukupno 7,2 milijardi evra, mogle brzo da budu odblokirane, objašnjava "Mond".

Džabe se Angela "cima"?

Dva neimenovana izvora bliska pregovorima kažu da, a priori, zahtev koji je Atina juče uputila MMF-u ne bi trebalo da ugrozi njene pregovore sa poveriocima, iako, kako navode, "to ne doprinosi poboljšanju atmosfere na pregovorima".

Reueters

Ako se nemačka kancelarka Angela Merkel nadala da će izbeći Grčku kao "gorku temu" na predstojećem sastanku G7 u Bavarskoj, nade su joj možda bile uzaludne, primećuje pariski list.

Kancelarka od 1. juna gotovo neposredno rukovodi pregovorima zajedno sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom, pošto oboje žele da neizostavno spreče oglušenje Atine o obavezu isplate duga, koje bi imalo dalekosežne posledice po evrozonu.

Cipras je sinoć, navodi "Mond" pozivajući se na informacije iz neimenovih izvora, poručio Merkelovoj i Olandu da nema govora o tome da će on beskonačno produžavati pregovore.

Pregovaračke strane se i dalje nadaju političkom sporazumu u narednim danima, verovatno posle sastanka G7, a idealno bi bilo da do sporazuma dođe pre 11. ili 12. juna, kako bi zeleno svetlo bilo dato na sastanku 19 ministara finansija evrozone.

U tom slučaju bi i 7,2 milijardi evra, koliko je ostalo da se isplati Atini u okviru drugog plana pomoći Grčkoj, moglo da bude odblokirano ođedanput, pre 30. juna kada ističe rok za realizaciju tog plana. Ciprasova vlada i dalje odbija radikalnu reformu penzionog sistema koji MMF želi da joj nametne, sa ciljem nultog deficita i uz smanjenje penzija, kao i poreski sistem koji predlažu poverioci uključujući porez od 23 odsto na električnu energiju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online