Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 30.06.2015.
06:50
B. Božin - Vesti A

Stiže EU diktatura

Izveštaj o planovima razvoja Evropske unije u narednih 10 godina, nazvan "Izveštaj pet predsednika" za koji je predgovor napisao predsednik Komisije EU Žan-Klod Junker, naveo je komentatora nezavisnog portala "MM Njuz" Mihaela Mrosa da uporedi ovaj dokument sa nekadašnjim rezolucijama istočnonemačkog lidera Eriha Honekera, koje su imale cilj da lepom retorikom sakriju istinu od naroda.

Reuters
Gazduju, a narod ih nije birao: Žan Klod Junker i Donald Tusk

"Evropa je na putu da iza sebe ostavi najgoru ekonomsku i finansijsku krizu u poslednjih sedam godina. Evro je uspešna i stabilna valuta 19 država članica i više od 330 miliona Evropljana", piše u ovom predgovoru Junker.

Briselski bogovi

Trenutno se šef EU Junker i ostali predsednici verovatno osećaju kao bogovi, navodi se dalje, obzirom na to šta piše u izveštaju: "Danas mi, pet predsednika, predstavljamo našu zajedničku viziju. Svet gleda na nas i mi znamo koji pravac predlažemo. Danas određujemo put i cilj za integraciju naših valuta".

Mros, međutim, njegovu izjavu naziva "potpunim gubljenjem pojma o realnosti" i dodaje: "Da bi pomešali babe i žabe, pet šefova EU (Jeren Dijselblom, Martin Šulc, Donald Tusk, Žan-Klod Junker i Mario Dragi) predstavili su u ovom dokumentu plan "za koji se građani uopšte nisu pitali".

Dokument nosi naziv "Zaokruživanje ekonomske i valutne unije u Evropi", a težište mu je osnivanje superdržave, koja bi od pojedinih članica preuzela sve najbitnije elemente državnog suvereniteta i prenela ih na Brisel, svodeći ih na marionete, smatra autor ovog komentara.

Građane pojedinih zemalja niko neće ni pitati žele li ovakav razvoj događaja ili ne.

Tekst na primeru Nemačke pokazuje šta ovo konkretno znači.

Najpre bi državno bogatstvo prešlo u ruke Brisela, koji bi zatim odlučivao šta u Nemačkoj može od njega da se finansira.

- Na primer, kada nam zatreba da sazidamo most, smemo da tražimo novac od Unije. Brisel će nam odobriti NAŠ novac za to. Ili možda neće, jer autoput na Siciliji ima prednost - objašnjava Mros.

Vrhuncem ironije on smatra uvođenje "Agencije za konkurenciju, bez koje EU ne bi bila EU". Konkurentnost ne bi naravno bila prepuštena slobodnom tržištu, već bi postojalo telo koje je kontroliše, ističe se u komentaru. Koliko hiljada birokrata za ovaj posao treba da se zaposli, i na koji način bi to gigantsko birokratsko telo izašlo sa enormno velikim zahtevima tržišta, ostaje tajna za vrhušku Unije.

Kritika teksta se završava pitanjem: "Ko ovde određuje pravac? Živimo li u demokratiji ili je već stigla diktatura?! Jer, 330 miliona robova evrozone već se dugo ni za šta ne pitaju. ESM (Evropski mehanizam za stabilizaciju) i EFSM (Evropski mehanizam za finansijsku stabilizaciju) bili su samo početak. Kakav će biti kraj, ostaje nam da napeto iščekujemo", zaključuje komentator.

 

 

 

 

POVEZANE VESTI

Utorak 30.06.2015. 08:04
Kada je Srbija u pitanje EU diktatura a sa njom i EU razbojnici stigli su još 2000 godine u Srbiju samo to narodu niko nije javio ali narod to jako dobro oseća na svojoj "grbači". Posle ovakvog javnog saopštenja EU siguran sam da će Srbija biti "pridruženi član" jer bi na taj način bilo potpuno legalizovano ropstvo .
Utorak 30.06.2015. 08:06
Чека нас једно веома интересантно лето, само без панике и хладне главе размишљајте о личним поступцима.
Utorak 30.06.2015. 11:47
Raspali satanisti i njihov jos raspadnutiji monetarni sistem! E necete nam ga nametnuti kako vi planirate! Otpor ce biti nepodnosljiv!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online