Utorak 30.06.2015.
06:50
B. Božin - Vesti

Stiže EU diktatura

Reuters
Gazduju, a narod ih nije birao: Žan Klod Junker i Donald Tusk

"Evropa je na putu da iza sebe ostavi najgoru ekonomsku i finansijsku krizu u poslednjih sedam godina. Evro je uspešna i stabilna valuta 19 država članica i više od 330 miliona Evropljana", piše u ovom predgovoru Junker.

Briselski bogovi

Trenutno se šef EU Junker i ostali predsednici verovatno osećaju kao bogovi, navodi se dalje, obzirom na to šta piše u izveštaju: "Danas mi, pet predsednika, predstavljamo našu zajedničku viziju. Svet gleda na nas i mi znamo koji pravac predlažemo. Danas određujemo put i cilj za integraciju naših valuta".

Mros, međutim, njegovu izjavu naziva "potpunim gubljenjem pojma o realnosti" i dodaje: "Da bi pomešali babe i žabe, pet šefova EU (Jeren Dijselblom, Martin Šulc, Donald Tusk, Žan-Klod Junker i Mario Dragi) predstavili su u ovom dokumentu plan "za koji se građani uopšte nisu pitali".

Dokument nosi naziv "Zaokruživanje ekonomske i valutne unije u Evropi", a težište mu je osnivanje superdržave, koja bi od pojedinih članica preuzela sve najbitnije elemente državnog suvereniteta i prenela ih na Brisel, svodeći ih na marionete, smatra autor ovog komentara.

Građane pojedinih zemalja niko neće ni pitati žele li ovakav razvoj događaja ili ne.

Tekst na primeru Nemačke pokazuje šta ovo konkretno znači.

Najpre bi državno bogatstvo prešlo u ruke Brisela, koji bi zatim odlučivao šta u Nemačkoj može od njega da se finansira.

- Na primer, kada nam zatreba da sazidamo most, smemo da tražimo novac od Unije. Brisel će nam odobriti NAŠ novac za to. Ili možda neće, jer autoput na Siciliji ima prednost - objašnjava Mros.

Vrhuncem ironije on smatra uvođenje "Agencije za konkurenciju, bez koje EU ne bi bila EU". Konkurentnost ne bi naravno bila prepuštena slobodnom tržištu, već bi postojalo telo koje je kontroliše, ističe se u komentaru. Koliko hiljada birokrata za ovaj posao treba da se zaposli, i na koji način bi to gigantsko birokratsko telo izašlo sa enormno velikim zahtevima tržišta, ostaje tajna za vrhušku Unije.

Kritika teksta se završava pitanjem: "Ko ovde određuje pravac? Živimo li u demokratiji ili je već stigla diktatura?! Jer, 330 miliona robova evrozone već se dugo ni za šta ne pitaju. ESM (Evropski mehanizam za stabilizaciju) i EFSM (Evropski mehanizam za finansijsku stabilizaciju) bili su samo početak. Kakav će biti kraj, ostaje nam da napeto iščekujemo", zaključuje komentator.

 

 

 

 

2024 © - Vesti online