Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 25.06.2015.
19:35
B92 A

8 razloga zašto Grci srljaju u propast

U pregovorima koje je vodio četiri meseca s kreditorima, premijer Aleksis Cipras bio je sve samo ne predvidljiv.

Reuters
Odlaganje bila pogrešna taktika

Od predloga da turisti pomažu da se uhvate utajivači poreza do slanja pogrešnog predloga noć pre samita u Briselu... Vođe članica Evropske unije nisu navikli na takve stvari, posebno na konfliktni, ideološki stil kakav je Ciprasov i na haotične reakcije grčke vlade.

Nakon što su i današnji pregovori sa kreditorima propali, veliko je pitanje da li nategnuti dogovor, ako se bude postigao zaista može biti dobar za zemlju.

1. Grčka se vratila u recesiju, novac iz banaka nestao

Koliko god pomoći stiglo, Grke čekaju još strože mere štednje. Aleksis Cipras bio bi uspešan da je ovaj dogovor postigao pre nekoliko meseci. Grčka je tada još imala ekonomski rast koji je teško izborila nakon teške recesije. Dok su se Cipras i ministar finansija Janis Varufakis nadmudrivali s nemačkom kancelarkom, Grčka je potonula natrag u recesiju, radna mesta počela nestajati a iz banaka je izvučeno ukupno 30 milijardi evra.

2. Bilo je jasno da je odlaganje besmisleno

Taktika odlaganja imala bi smisla da je Cipras na kraju dobio povoljniji dogovor za Grčku od onoga s kojim su pregovori počeli, ali nije. Iako je odobrena nova pomoć, kreditori sve što je dogovoreno, pomoć i grčke reforme, smatraju prelaznom fazom do novog dogovora.

3. EU je popustila samo oko stvari koje su irelevantne

Ciprasova vlada tvrdi da je uspela zaštititi penzije građana nižih prihoda na račun većih doprinosa radnika i poslodavaca i da se rešila tereta prevremenih penzija. Premijer tvrdi da je uverio kreditore da prihvate manje ambiciozne fiskalne ciljeve za narednih nekoliko godina. Oni, pak, tvrde da su pristali na manji suficit tekućeg budžeta samo zato što je grčka ekonomija toliko propala da projekcije na osnovu kojih su odredili ciljeve više nisu relevantne.

4. EU će sada Grčku pritiskati na svim poljima

Tanjug/AP
Cipras će morati da se pokori zahtevima Evrope

Samo je jedan zvaničnik EU do sada sipask reformi Grčke nazvao prvim ozbiljnim predlogom od početka pregovora. Dogovor je postignut politički, na samitu sa šefovima vlada članica evrozone Ciprasovi predlozi reformi su pozdravljeni, a samo dva sata kasnije ministri finansija istih država rekli su Grcima da su u zabludi ako misle da će dobiti novac bez daljih ustupaka.

5. Cipras je izgubio politički kapital u EU i u Grčkoj

Konkretne odluke o finansijskoj pomoći najavljene su za nedelju dana i prehodiće im još jedni teški tehnički pregovori. I za provizornu listu Ciprasovih reformi potrošen cjeli jedan vikend telefoniranja i političkog pritiska iz Nemačke, MMF-a, Francuske i Evropske komisije.

Levičarska koalicija s kojom Ciprasova stranka Siriza vlada Grčkom, smatra da su napravljeni preveliki ustupci i da je dogovor ideološki skandalozan. Cipras je i u Evropskoj uniji i u Grčkoj izgubio politički kapital. Pretnje, proizvanje Nemačke i biranje uvreda umesto detaljnog planiranja, raskrinkao su ga kao političkog amatera nedoraslog poziciji koju je zauzeo.

6. Grčka administracija ispala je nekompetentna

Dan uoči samita na kome je odlučeno da će se Grčkoj ipak pomoći, Evropska komisija uzalud je čekala na svoj primerak nacrta predloga grčke vlade. Nisu stigli, a onda su stigla 2. Irski ministar finansija Majkl Nunan ispričao je novinarima da je grčka birokratija oko slanja dokumenata stvorila takvu konfuziju da više niko nije znao ko ima pravu verziju nacrta a ko je uopšte nema a trebalo je da je dobije. Neprofesionalnost grčke administracije bitno je uticala na pregovore i na kvalitet sporazuma.

7. Ideje zastarele evropske levice

Reuters
problem zastarele ideje: Aleksis Cipras

Iako je najmlađi grčki premijer u zadnjih 150 godina Aleksis Cipras zastupa ideje stare evropske levice - oporezivanje bogatih Grka i privatnih firmi kako bi se očuvale penzije i finansirala mašinerija državnog zapošljavanja. Većina evropskih lidera dosad se nije morala suočavati s takvim idejama na nivou vlada. Ministar finansija tokom pregovora je oduzimao silno vreme docirajući i držeći lekcije o ekonomiji.

8. Neiskustvo nije ni moralna ni politička prednost

Ankete u Grčkoj pokazuju da su Cipras, Varufakis i njihova proklamovana politika vraćanja nacionalnog dostojanstva još uvek popularne među građanima, koji su ih birali kao kontru petogodišnjoj prisilnoj štednji. Ali ako se uzme u obzir ekonomska stvarnost koja čeka Grke, popularnost neće moći temeljiti na tako jednostavnim formulama, trebaće puno mudrog političkog manevrisanja, posebno među radikalnijim članovima vladajuće koalicije i u pregovorima o detaljima vezanim uz reforme i pomoć EU.

Cipras tvrdnje da je njegovo neiskustvo njegova "moralna prednost" biračima razočaranima establišmentom zvučale su privlačno dok je on bio u opoziciji. To neiskustvo nije nimalo impresioniralo političare u EU, a uskoro bi i Grci mogli tražiti kompetentni vlast.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.06.2015. 19:54
Све државе које су ушле у ЕУ сада срљају у пропаст корист имају само западне државе Европе .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online