Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.06.2015.
03:03
N. Jokić - Vesti A

Nemoćni Pariz prašta skandal

U francuskoj javnosti kao medijska bomba odjeknula je vest da su SAD prisluškivale trojicu poslednjih francuskih predsednika - Širaka, Sarkozija i Olanda - u periodu od 2006. do 2012. godine, kako to potvrđuju dokumenta sajta Vikiliks objavljena u francuskim medijima.

Reuters
I saveznici špijuniraju: Oland i Obama

Portparol francuske vlade ocenio je da je prisluškivanje predsednika "neprihvatljivo među saveznicima", ali je odmah dodao da zbog toga francusko-američki odnosi "neće ući u krizu". On je najavio da će od Vašingtona sigurno biti traženo da pruži objašnjenje. O tome je juče na vanredno sazvanom sastanku raspravljao i francuski državni savet za odbranu.

Iako vest o prisluškivanju predsednika predstavlja političko-diplomatski skandal, niko u suštini nije mnogo iznenađen. Iznenađenje je u tome što su dokumenta koja to nedvosmisleno dokazuju - objavljena.

Predsednik Oland već je u prošlosti bio prinuđen da telefonira predsedniku Obami kada je u oktobru 2013. godine otkriveno da Amerikanci prisluškuju francuska ambasade u
Vašingtonu i u UN u Njujorku.

Svi se sada pitaju šta će francuska vlada učiniti i šta stvarno može da učini? Da li će pozvati američku ambasadorku u Parizu kako bi na simboličan diplomatski način bio uložen protest - onako kako je to pre dve godine učinio šef nemačke diplomatije posle otkrića da SAD prisluškuju kancelarku Merkel?

Mediji podsećaju da su 2013. godine nadležne službe uveravale francusku javnost da su predsednik i najviši državni funkcioneri bezbedni jer njihovi telefoni imaju najveće mere zaštite i da predsedniku Olandu ne može da se desi ono što se dogodilo kancelarki Merkel.

Francuski komentatori poluozbiljno nagađaju da bi francuski ministar spoljnih poslova mogao da postavi pitanje nadograđenog dela na krovu ambasade SAD u Parizu za koji svi smatraju da je zapravo pokrivena stanice za prisluškivanje. Ozbiljnije pitanje od ovoga jeste da li će afera prisluškivanja francuskih predsednika imati posledice na polutajne pregovore o sklapanja ugovora TTIP ili TAFTA o slobodnoj trgovinskoj razmeni između EU i SAD kome se protivi veliki broj građana.

Što se SAD tiče, Vašington prosto sve poriče.

- Vašington primenjuje mere prisluškivanja ovog tipa u inostranstvu osim ukoliko je reč o specifičnoj opasnosti po nacionalnu bezbednost - rečeno je medijima.

Tajno o izlasku Grčke iz evro-zone

Beleška sa najsvežijim datumom datira od 2012. godine i govori o tome da je Oland po dolasku na vlast želeo da organizuje tajne sastanke sa nemačkom opozicijom o mogućem izlasku Grčke iz evro-zone. Dalje se vidi da je njegov tadašnji predsednik vlade Žan Mark Ejro bio zabrinut šta će biti ako kancelarka sazna za to.

Državne intrige

Prema navodima dnevnika "Liberasion" i "Mediapart" koji ekskluzivno prenose dokumenta sajta Vikiliks sadržina objavljenih beleški američke obaveštajne službe "ne otkriva državne tajne". U pitanju je češće reč o političkim intrigama: kako je Širak gurao svog kandidata za mesto podsekretara UN, kako je Nikola Sarkozi sebe smatrao za jedinog čoveka sposobnog da reši finansijsku krizu i tome slično.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online