Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.06.2015.
09:36
Tanjug A

"Ograda na mađarskoj granici - kapitulacija Evrope"

Mađarski plan podizanja četiri metara visoke ograde duž granice sa Srbijom ilustruje poraz evropske politike prema izbeglicama i predstavlja poraz evropske ideje u celini, ocenjuje Vedran Džihić viši istraživač Austrijskog instituta za međunarodnu politiku (OIIP).

Tanjug/AP
Evropa gubi bitku sa izbeglicama: Mađarska ne odustaje

On je, u komentaru bečkom dnevniku "Standard", istakao da se mađarskom premijeru Viktoru Orbanu jedno ne može prebaciti, a to je da nije dosledan.

Od dolaska na vlast on stalno dokazuje kako uz miks pragmatizma, populizma i nacionalizma može da se sprovodi autoritarni kurs usred EU, koji se ulepšano prikazuje kao "iliberalna demokratija".

Džihić ukazuje da je razgrađivanje slobode medija, proširenje politike kontrole nad pravosuđem, agresivna nacionalistička retorika protiv suseda slika koja se uklapa u proceduru autokrate koji se krije iza demokratije.

EU opominje ali se ponovo vraća na dnevni red, ili se šali, kao nedavno predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, koji je Orbana drugarski nazvao diktatorom, dodao je on.

Sada, prema Džihiću, Orban ide korak dalje i iskušava Evropu kao niko pre, jer predlogom podizanja ograde radi obezbeđivanja spoljne granice EU prema Srbiji on primenjuje ideju Lasla Toročkaja, neonaciste, koji je prošle godine postao gradonačelnik u jednom selu nedaleko od srpske međe.

Pre 26 godina je simboličnim presecanjem Čelične zavese od strane tadašnjeg šefa diplomatije Đule Horna vraća se zid i sahranjuje ideja o otvorenom evropskom kontinentu mira, podvlači on.

Ograde se mogu poistovetiti sa kapitulacijom Evrope, ističe Džihić dodajući da predstavljaju priznanje nemogućnosti pronalaženja ljudskog rešenja za talase migracije.

Ukoliko bi se mogao naći konsenzus o raspodeli izbeglica, zajednička evropska formula, moglo bi se kao najbogatija zajednica sveta pronaći humano rešenje, koje bi oduzelo vetar u jedra populistima i nacionalistima u EU, smatra on.

Umesto toga se EU, kako naglašava, začaurila, okružila se sa realnim ili mentalnim zdovima, i želi da bude spokojno ostrvo, što je u globalnom svetu utopija.

Spokojstvo, prema Džihiću, mora da se zaradi globalnim finansijskim angažovanjem u kriznim žarištima, doslednom spoljnom politikom, koja stvara globalne saveze i dosledno se bori protiv diktatora i koljača u svetu, kao i ljudskosti koju je Evropa često dokazala, poslednji put tokom ratova na tlu bivše Jugoslavije kada je samo u Austriji 90.000 bosanskih izbeglica dobilo izbeglički status.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online