Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.06.2015.
18:24
b92.net, Tanjug A

Ovako izgleda srpsko-mađarska granica

Ekipa TV B92 patrolirala je sa policajcima mađarskog grada Ašothalom duž granične linije sa Srbijom, gde Mađarska planira da izgradi ogradu visoku četiri metra.

Patrola policije i novinarska ekipa usput su naišli na manju grupu migranata iz Afrike, a na svega desetak metara razdaljine primećena je još jedna, veća grupa u kojoj ima i dece. Niko od njih nije čuo za ideju o podizanju bedema.

U Ašothalom, mesto na samoj granici, svakoga dana stigne oko 500 ilegalnih migranata iz Srbije. Gradonačelnik Ašothaloma, koji je začetnik ideje o podizanju bedema, kaže da ograda neće trajno rešiti problem, ali će pomoći da se smanji priliv migranata.

- Naravno ograda može biti samo deo rešenja. Potrebni su nam i policajci koji mogu štititi ogradu, jer ilegalni migranti mogu probiti zid i proći kroz njega. Ali zid ih može zaustaviti privremeno dok policija ne stigne. Mislim da to može biti dobro i da je potrebno - rekao je Laslo Torockaj.

On kaže da ilegalni migranti predstavljaju i potencijalnu opasnost po lokalno stanovništvo, da je bilo krađa automobila, bicikala i da postoji opasnost da su neki od migranata možda i teroristi.

Meštani nisu uplašeni, ali im, kako kažu, nije svejedno.

- To je strašno što podižu zid, podseća me na vreme kada su Jevreje zatvarali u logore. Ne treba nam nikakav zid, treba nam vojska na granici - neki su od komentara meštana.

Ograda ne ometa "normalna" putovanja

Ambasada Mađarske u Beogradu saopštila je da mere te zemlje za smanjenje ilegalnih migracija ne utiču na funkcionisanje graničnih prelaza između Srbije i Mađarske, već da se planira otvaranje novih prelaza.

- To znači da se državljanin Srbije ili ma koje druge države koji poseduje važeći dokument za putovanje, koji je dobronameran i u skladu za zakonima želi da stupi na teritoriju Mađarske neće ni ubuduće suočiti ni sa kakvim preprekama - navedeno je u saopštenju.

Iz ambasade Mađarske potvrđuju da planirane mere radi smanjenja ilegalne migracije nemaju uticaja na potpunu podršku te zemlje evropskoj integraciji Srbije i navode da će o tome detaljno informisati Vladu Srbije na zajedničkoj sednici dve vlade 1. jula u Budimpešti.

- I Mađarska i Srbija su, kad su u pitanju ilegalne migracije, žrtve jedne geopolitičke situacije i, zbog toga rešenje moraju pronaći udruženim snagama - navedeno je u saopštenju.

S druge strane granice, u selu Bački Vinogradi u Srbiji, kažu da im je svejedno hoće li biti ograda ili neće.

Dok je 2012. godine bilo 2.000 ilegalnih imigranata u Mađarskoj, u prvih 5 meseci ove godine, njihov broj je bio veći od 50.000, a procenjuje se da će ih od kraja ove godine biti preko 100.000. To Mađarsku, dnevno, košta oko 750.000 evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online