Četvrtak 18.06.2015.
18:24
b92.net, Tanjug

Ovako izgleda srpsko-mađarska granica

Patrola policije i novinarska ekipa usput su naišli na manju grupu migranata iz Afrike, a na svega desetak metara razdaljine primećena je još jedna, veća grupa u kojoj ima i dece. Niko od njih nije čuo za ideju o podizanju bedema.

U Ašothalom, mesto na samoj granici, svakoga dana stigne oko 500 ilegalnih migranata iz Srbije. Gradonačelnik Ašothaloma, koji je začetnik ideje o podizanju bedema, kaže da ograda neće trajno rešiti problem, ali će pomoći da se smanji priliv migranata.

- Naravno ograda može biti samo deo rešenja. Potrebni su nam i policajci koji mogu štititi ogradu, jer ilegalni migranti mogu probiti zid i proći kroz njega. Ali zid ih može zaustaviti privremeno dok policija ne stigne. Mislim da to može biti dobro i da je potrebno - rekao je Laslo Torockaj.

On kaže da ilegalni migranti predstavljaju i potencijalnu opasnost po lokalno stanovništvo, da je bilo krađa automobila, bicikala i da postoji opasnost da su neki od migranata možda i teroristi.

Meštani nisu uplašeni, ali im, kako kažu, nije svejedno.

- To je strašno što podižu zid, podseća me na vreme kada su Jevreje zatvarali u logore. Ne treba nam nikakav zid, treba nam vojska na granici - neki su od komentara meštana.

Ograda ne ometa "normalna" putovanja

Ambasada Mađarske u Beogradu saopštila je da mere te zemlje za smanjenje ilegalnih migracija ne utiču na funkcionisanje graničnih prelaza između Srbije i Mađarske, već da se planira otvaranje novih prelaza.

- To znači da se državljanin Srbije ili ma koje druge države koji poseduje važeći dokument za putovanje, koji je dobronameran i u skladu za zakonima želi da stupi na teritoriju Mađarske neće ni ubuduće suočiti ni sa kakvim preprekama - navedeno je u saopštenju.

Iz ambasade Mađarske potvrđuju da planirane mere radi smanjenja ilegalne migracije nemaju uticaja na potpunu podršku te zemlje evropskoj integraciji Srbije i navode da će o tome detaljno informisati Vladu Srbije na zajedničkoj sednici dve vlade 1. jula u Budimpešti.

- I Mađarska i Srbija su, kad su u pitanju ilegalne migracije, žrtve jedne geopolitičke situacije i, zbog toga rešenje moraju pronaći udruženim snagama - navedeno je u saopštenju.

S druge strane granice, u selu Bački Vinogradi u Srbiji, kažu da im je svejedno hoće li biti ograda ili neće.

Dok je 2012. godine bilo 2.000 ilegalnih imigranata u Mađarskoj, u prvih 5 meseci ove godine, njihov broj je bio veći od 50.000, a procenjuje se da će ih od kraja ove godine biti preko 100.000. To Mađarsku, dnevno, košta oko 750.000 evra.

2024 © - Vesti online