Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 17.06.2015.
07:45
S. J. - Vesti A

"Rešite se diktata Vašingtona"

Bolivijski predsednik Evo Morales pozvao je Evropu da se oslobodi "američke političke dominacije i diktata MMF-a". On je trenutno u zvaničnoj poseti Briselu, gde se sastao sa zvaničnicima EU.

Fonet/EPA
Izazvao SAD: Evo Morales

U intervjuu "Rusiji danas" (prevedenom na nemački), Morales žali zbog činjenice da "neke zemlje, umesto da se oslobode okova imperijalizma Severne Amerike, i dalje žive u podređenom položaju".

- Voleo bih da sklopim savez sa Evropom, pa da se zajedno otrgnemo dominaciji imperijalizma i kolonijalnog mentaliteta, koji žudi za hegemonijom, poručuje bolivijski predsednik.
Morales ocenjuje da u Južnoj Americi sve ide dobro i navodi da Bolivija pokazuje znatan ekonomski rast, zahvaljujući političkoj nezavisnosti.

- SAD više ne vladaju našom zemljom putem svoje ambasade i više ne mogu da donose odluke za nas. Ni MMF ne odlučuje o našem ekonomskom sektoru - ističe Morales.

On napominje da "sve veći broj Evropljana, zbog velike nezaposlenosti, dolazi u Latinsku Ameriku da tamo živi.

Socijalna pravda

Po rečima Moralesa, socijalna pravda je značajna koliko i mir u svetu. Evropljanima je poručio da donesu i primene socijalne programe kojima bi suzbili rastuće siromaštvo.

U intervjuu je pomenut i podatak iz upravo objavljene studije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) da je prvi put posle 14 godine broj Evropljana koji se iseljavaju u Latinsku Ameriku "trbuhom za kruhom", veći od broja južnoamerikanaca koji se doseljavaju u Evropu.
Morales je ovome dodao i "žaoku" na račun svojih domaćina i razlika između doseljeničke politike na dva kontinenta.

- Mi nikada nismo usvojili zakon o proterivanju Evropljana iz naših zemalja, a nismo podigli nijedan logor u kojem bi držali Evropljane. To je velika razlika između nas - poentirao je bolivijski predsednik.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.06.2015. 10:16
Mi nikada nismo usvojili zakon o proterivanju Evropljana iz naših zemalja, a nismo podigli nijedan logor u kojem bi držali Evropljane. To je velika razlika između nas - poentirao je bolivijski predsednik..... Svaka čast Presjedniče ! Neka nam EU kaže koje su to njene " vrijednosti " koje stalno spominje ! Američke već znamao !
Sreda 17.06.2015. 18:14
Čovek je u pravu.Pa zna to Evropa,ali mora da sluša amere.Utrkuju se ko će im više podići,naročito ovi nappiččci od država.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online