Sreda 17.06.2015.
07:45
S. J. - Vesti

"Rešite se diktata Vašingtona"

Fonet/EPA
Izazvao SAD: Evo Morales

U intervjuu "Rusiji danas" (prevedenom na nemački), Morales žali zbog činjenice da "neke zemlje, umesto da se oslobode okova imperijalizma Severne Amerike, i dalje žive u podređenom položaju".

- Voleo bih da sklopim savez sa Evropom, pa da se zajedno otrgnemo dominaciji imperijalizma i kolonijalnog mentaliteta, koji žudi za hegemonijom, poručuje bolivijski predsednik.
Morales ocenjuje da u Južnoj Americi sve ide dobro i navodi da Bolivija pokazuje znatan ekonomski rast, zahvaljujući političkoj nezavisnosti.

- SAD više ne vladaju našom zemljom putem svoje ambasade i više ne mogu da donose odluke za nas. Ni MMF ne odlučuje o našem ekonomskom sektoru - ističe Morales.

On napominje da "sve veći broj Evropljana, zbog velike nezaposlenosti, dolazi u Latinsku Ameriku da tamo živi.

Socijalna pravda

Po rečima Moralesa, socijalna pravda je značajna koliko i mir u svetu. Evropljanima je poručio da donesu i primene socijalne programe kojima bi suzbili rastuće siromaštvo.

U intervjuu je pomenut i podatak iz upravo objavljene studije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) da je prvi put posle 14 godine broj Evropljana koji se iseljavaju u Latinsku Ameriku "trbuhom za kruhom", veći od broja južnoamerikanaca koji se doseljavaju u Evropu.
Morales je ovome dodao i "žaoku" na račun svojih domaćina i razlika između doseljeničke politike na dva kontinenta.

- Mi nikada nismo usvojili zakon o proterivanju Evropljana iz naših zemalja, a nismo podigli nijedan logor u kojem bi držali Evropljane. To je velika razlika između nas - poentirao je bolivijski predsednik.

2024 © - Vesti online