Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 15.06.2015.
08:45
Lj. Ivanović - Vesti A

Brisel spreman za bankrot Grčke!

Evropska unija je s najvišeg nivoa najoštrije dosad upozorila Grčku da se ne kocka i da hitno preda novi plan mera kako bi se do utorka postigao sporazum koji bi bio potvrđen u četvrtak na sastanku ministara finansija Evrogrupe.

Tanjug/AP
Bankrot na vratima: Neizvesnost za grčku naciju

Agencija Rojters je javila, pozivajući se na svoje izvore, da je prvi put održana rasprava o raznim scenarijima, prema kojima je najrealniji onaj o grčkom bankrotu. Navodni sastanak na kojem su bili predstavnici vlada Evrogrupe održan je u Bratislavi u četvrtak uveče. Tu vest zasad nije niko demantovao, što je prvi put da neko, čak i nezvanično, priznaje da se razmišlja i o toj opciji.

Sledi štampanje drahme

Ako Grčka bankrotira, posledice mogu biti izlazak iz evrozone, štampanje alternativne valute - verovatno drahme, te masovni pritisak na banke iz kojih će građani pokušati da izvade novac. Bankrotirale bi i banke, a posledice bi imale i druge države evrozone jer bi bilo jasno da Grčka onda ne vraća dug. Sve se više čini da je i to cena koju su mnoge članice EU spremne da radije plate nego da se nastavi neizvesnost.

Sad se razmatraju tri scenarija o tome šta bi se moglo dogoditi Grčkoj nakon 30. juna. Najmanje je verojatno da se postigne sporazum prema kojem bi Grčka dobila novac, a zauzvrat prihvatila reforme koje traže kreditori. Druga opcija je dalje odlaganje sadašnjeg programa pomoći koji ističe isti dan kad je Grčkoj rok i za otplatu duga Međunarodnom monetarnom fondu u iznosu od 1,6 milijardi evra. Treći scenario je prihvatanje da će Grčka postati nelikvidna.

- Nema više vremena za kockanje. Blizu smo trenutku kada će neko reći 'dosta' i odsvirati kraj - rekao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk koji je dosad stajao po strani i nije se previše mešao u proces pregovora tri institucije i grčke vlade.

Evropa blefira

Grčka ne veruje da bi njeni evropski partneri na kraju pustili zemlju da izađe iz evrozone.
- Ne verujem da bi bilo koji oprezni evropski birokrata ili političar pošao tim putem - rekao je Janis Varufakis, grčki ministar finansija.

Situacija po Grčku je postala još alarmantnija nakon što je Međunarodni monetarni fond odlučio da napusti pregovore kreditora s Atinom uz obrazloženje da su stavovi toliko daleko da se uopšte ne približavaju, te da ovako nema smisla nastaviti razgovore.

- Mi se ne kockamo, koliko god neki to tvrdoglavo tvrdili - odgovorio je grčki ministar finansija Janis Varufakis.

Grčki bankrot sada se čini realnim do kraja meseca, a kreditori bez teških reformi neće isplatiti zadnju tranšu pomoći, veću od sedam milijardi evra, bez kojih grčka vlada neće moći otplatiti kredite, ali ni isplatiti penzije i plate u javnom sektoru.


 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.06.2015. 09:00
Narode Grčke uzdaj se u samog sebe i beži iz nac-evrope. Tu će biti kraj nac-evropi u ovakvom obliku i podeli snaga.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online