Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 11.06.2015.
19:11
blic.rs A

"Austrijski Šešelj" voli Dodika i Cecu

Lider partije FPO Hajnc Kristijan Štrahe ima kolekciju brojanica iz Srbije, sluša hitove Cece Ražnatović i divi se Miloradu Dodiku.

Z. Mirković
Austijski Šešelj

Nakon trijumfa na pokrajinskim izborima u Štajerskoj i Burgenlandu, Slobodarska partija Austrije (FPO) postala je najjača u toj zemlji. Za to je najzaslužniji njen predsednik, poznat po skandaloznim izjavama protiv muslimana i Jevreja.

FPO: Proterati strance

Na sajtu Opštinskog odbora FPO Landštrase našao se zahtev da se deportuju svi građani zemalja koje se ne graniče sa Austrijom, kao i oni sa teritorija koje nisu bile u sastavu krunskih zemalja koje su pripadale austrijskom delu carstva u okviru Austrougarske monarhije. Tekst je uklonjen, a FPO tvrdi da se radilo o “ličnom stavu funkcionera”.

Ekstremni desničar, koji muslimanke naziva “ženskim nindžama”, navodno se obučavao u neonacističkom kampu, mada tvrdi da su fotografije na kojima pozira sa pištoljem u šumi snimljene na pejntbolu.

Lider austrijske ekstremne desnice divi se Miloradu Dodiku

Njegove kampanje pune su ksenofobičnih izjava, dok se istovremeno predstavlja kao zaštitnik Srba.

- Štrahe se izjašnjava protiv EU i islamskog fundamentalizma, a uz to zastupa teritorijalnu celovitost Srbije i samostalnost Republike Srpske. Međutim, on to čini samo u svojim izjavama, ali ne i kroz parlamentarne mehanizme - kaže za “Blic” Zoran Aleksić, predsednik Saveza Srba u Austriji.

“HC Štrahe”, kako ga zovu, ističe da su Srbi “njegovi prijatelji”, a na predizbornom plakatu pozirao je sa brojanicom iz Srbije.

- Duboko poštujem Srpsku pravoslavnu crkvu. Sramota je ono što se desilo na Kosovu i Metohiji, gde je razoreno više od 150 manastira. Srpskoj manjini treba dozvoliti statusnu autonomiju - rekao je Štrahe, koji je takođe izjavio da se divi Miloradu Dodiku.

Štrahe sluša narodnjake

Lider FPO se na Fejsbuku pohvalio fotografijom sa Cecom Ražnatović. “Cecu je upoznao na jednom njenom koncertu u Beču, na koji su ga pozvali njegovi prijatelji Srbi, a ja sam bio svedok da se dobro proveo”, objašnjava Konstantin Dobrilović iz stranke FPO.

Prema rečima Zorana Aleksića, reakcije Srba u Austriji na njegovu retoriku variraju od “najzad neko da bude i za nas” do “on hoće samo naše glasove”.

Ipak, Konstantin Dobrilović, stranački kolega Hajnc-Kristijana Štrahea, tvrdi da lidera stranke FPO podržava veliki broj Srba, naročito mladih.

Mediji tvrde da je Štrahe u mladosti bio polaznik neonacističkog kampa

- Njegova retorika ne sadrži elemente koji podstiču na netrpeljivost prema muslimanima i Jevrejima. Štrahe samo insistira da svi migranti u Austriji budu uspešno integrisani i protivnik je radikalizma u okviru religioznog i političkog delovanja - kaže Dobrilović za list“Blic”.

On dodaje da birači podržavaju lidera FPO jer “govori o temama koje građanima gore pod noktima, poput radikalnog islamizma i nezaposlenosti”.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.06.2015. 21:16
Kakav bre austrijski Seselj? Pa bre ovaj nije Seselju ni do kolena, kao prvo a kao drugo strahe je nista drugo nego nacionalisticki fa/sista. Dokazao je to mnogim dokaznim mat/erijalom poput slika i video snimaka u nac/istickoj uniformi sa svastikom na ruci! A to da on voli Srbe hahah da voli nas ko sto nas vole i hrvati. Taj tip voli sve strance dok ga isti ne izaberu i glasaju za njega. A kad ovaj dodje na vlast kojim slucajem, proterao bi iste za noc iz Austrije i ukinuo im mnoga prava u zemlji! Vuk dalku menja ali cud nikad. Jednom nac/ista uvek nac/ista!!
Četvrtak 11.06.2015. 21:18
Draga redakcijo pos/erem vam se na vas kompjuterski softver koji ne prepoznaje rec Mate/rijal od reci ma/ter pa istu svrstava u zabranjenu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online