Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 04.06.2015.
10:11
Tanjug A

SAD žmuri na jedno oko: Napadi kijevskih snaga nevidljivi

Portparol Stejt departmenta Meri Harf direktno je odbila da prizna ulogu ukrajinskih vlasti u kršenju mirovnog sporazuma u istočnoj Ukrajini, kad joj je novinar TV Raša tudej postavio pitanje pred kamerama.

Reuters
Ukrajinske snage bombardovale pijacu u Donjecku

Ona zatvara oči na dnevne izveštaje Organizacije za evropsku bezbednost i sardnju (OEBS), koje ukazuju na podjednak učinak vlade i proruskih snaga, ističe  RT, dodajući da Harfova i dalje insistira da su većinu kršenja primirja počinili prorusi, a ne ukrajinski vojnici.

OEBS je u poslednja dva meseca okrivio snage Donjecka i Luganska za devet kršenja primiraja, a ukrajinsku vladu za još osam. Bilo je samo 33 prijava da zahtev za povlačenje teškog naoružanja krše prorusi, a 35 da to čine ukrajinski vijnici.

Na pitanje novinara gde je Stejt department dobio informaciju da su proruske snage odgovorne za većinu prekršaja, Harfova je odgovorila da podaci iz OEBS-a i drugih izvora pokazuju da su većinu prekršaja napravile združene „separtističke snage“.

Odgovarajući na pitanje da li priznaje da i ukrajinska vlada previše krši sporazum iz Minska, ona je rekla da u velikoj većini to čine prorusi, a vrlo malo druga strana.

Na primedbu da to nije jasno iz dnevnih izveštaja OEBS-a, ona je dodala da "šire gledano, Ukrajinci imaju pravo da se brane kada je Rusija na njihovu teritoriju poslala teško naoružanje i borce“.

Na inistsitranje novinara da to nije odgovor na postavljeno pitanje, gde je odgovor da ili ne, ona je samo kazala da je upravo na njega odgovorila.

Pošto je novinar RT insistirao na odgvoru, Harfova je rekla da neće na njega da odgovori sa da ili ne, već samo onako kako je prikladno.

Borbe kijevskih snaga i prorusa obnovljene su u sredu na istoku Ukrajine, pri čemu obe strane optužuju drugu za kršenje primirja iz februara. Prorusi su napali grad Marinku, koji je pod vladinom kontrolom, pošto su prethodno ukrajinske snage granatirale njihove polažaje u oblasti Donjecka.

Pomoćnik predsednika Ukrajine Juri Birjukov saopštio je  preko Fejsbuka da je kod Marinke poginulo pet ukrajinskih vojnika, a 38 ranjeno. Ministar odbrane samoproglašene Narodne Republike Donjeck Vladimir Kononov izjavio je da je prilikom granatiranja, ukrajinske vojske na položaje proruskih snaga, poginulo 15 ljudi.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.06.2015. 18:41
Naspadi kijevskih snaga nevidljivi-SAD žmuri na jedno oko:pa zar je moguće da ameri ne vide da su nihovi hoštapleri zvani vojnici u tim redovima-ta zar je moguće?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online