Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.06.2015.
10:31
Tanjug A

Izrael pola veka skrivao: Posetilac iz Argentine pred pogubljenje Ajhmana

Od pogubljenja nacističkog lidera Adolfa Ajhmana prošle su 53 godine, a na godišnjicu su objavljena dokumenta iz izraelskog državnog arhiva, koja potvrđuju da ga je supruga Vera posetila u zatvoru mesec dana pre nego što je pogubljen.

AP
Suđenje Ajhmanu u Jerusalimu 1961. godine

U državnim arhivama zabeležena je debata u vladi da li bi supruzi trebalo dozvoliti posetu pre Ajhmanove smrti. Ta poseta  je bila dobro čuvana tajna sve do sada i nije bilo dokaza da je Ajhmanova supruga bila u Izraelu.

U arhivama je lista posetilaca zatvora i na njoj piše da je Vera Ajhman došla u zatvor 30. aprila 1962. godine, da je ostala sat i po u pratnji okružnog policijskog komandanta i dvojice oficira izraelske zatvorske službe.

Ajhman je bio komandat visokog ranga u SS-u i igrao je ključnu ulogu u Hitlerovom "Konačnom rešenju" protiv Jevreja u Evropi tokom Drugog svetskog rata. Uhvatili su ga agenti Mosada u Argentini, gde je pobegao i živeo pod lažnim imenom. Suđeno mu je i pogubljen je u Izraelu, za razliku od većine drugih nacističkih zločinaca osuđenih u međunarodnim sudovima.

U državnim arhivama zabeležena je hronologija događaja koji su prethodhili poseti Ajhmanove supruge. Dva meseca pre Ajhmanovog pogubljenja ona je uputila molbu izraelskom ministru pravde Dovu Josef da vidi supruga. Josef je molbu predstavio vladi 18. marta 1963, objasnivši ministrima da premijer David Ben-Gurion misli kako bi se Izrael našao u teškoj situaciji suočen s međunarodnim kritikama ako se to ne bi dozvolilo. Ministar je sugerisao da se sve odvije tajno i brzo, u roku od 24 sata, ako je moguće.

Istog dana je tadašnja ministarka spoljnih poslova Golda Meir upoznala s odlukom parlamentarni odbor za spoljnu politiku i odbranu.

"Procenjujem da je većina od nas potpuno zadovoljna čitavim procesom", rekla je ona, dodavši: "Ali mi znamo da ima mnogo ’pravednika’ u svetu, čija će pažnja sada biti mnogo veća od pažnje tokom Holokausta". Poslanik Jakov Hazan se složio s odlukom, zaključivši da supruga "neće pomoći Ajhmanu da uđe u drugi svet na humaniji način".

Ajhmanovo pogubljenje vešanjem bilo je planirano za 31. maj 1962. godine, ali je odloženo na nekoliko minuta posle ponoći. Telo je potom kremirano, a izraelski patrolni brod je pepeo rasuo van izraelskih teritorijlanih voda u Sredozemnom moru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online