Utorak 02.06.2015.
10:31
Tanjug

Izrael pola veka skrivao: Posetilac iz Argentine pred pogubljenje Ajhmana

AP
Suđenje Ajhmanu u Jerusalimu 1961. godine

U državnim arhivama zabeležena je debata u vladi da li bi supruzi trebalo dozvoliti posetu pre Ajhmanove smrti. Ta poseta  je bila dobro čuvana tajna sve do sada i nije bilo dokaza da je Ajhmanova supruga bila u Izraelu.

U arhivama je lista posetilaca zatvora i na njoj piše da je Vera Ajhman došla u zatvor 30. aprila 1962. godine, da je ostala sat i po u pratnji okružnog policijskog komandanta i dvojice oficira izraelske zatvorske službe.

Ajhman je bio komandat visokog ranga u SS-u i igrao je ključnu ulogu u Hitlerovom "Konačnom rešenju" protiv Jevreja u Evropi tokom Drugog svetskog rata. Uhvatili su ga agenti Mosada u Argentini, gde je pobegao i živeo pod lažnim imenom. Suđeno mu je i pogubljen je u Izraelu, za razliku od većine drugih nacističkih zločinaca osuđenih u međunarodnim sudovima.

U državnim arhivama zabeležena je hronologija događaja koji su prethodhili poseti Ajhmanove supruge. Dva meseca pre Ajhmanovog pogubljenja ona je uputila molbu izraelskom ministru pravde Dovu Josef da vidi supruga. Josef je molbu predstavio vladi 18. marta 1963, objasnivši ministrima da premijer David Ben-Gurion misli kako bi se Izrael našao u teškoj situaciji suočen s međunarodnim kritikama ako se to ne bi dozvolilo. Ministar je sugerisao da se sve odvije tajno i brzo, u roku od 24 sata, ako je moguće.

Istog dana je tadašnja ministarka spoljnih poslova Golda Meir upoznala s odlukom parlamentarni odbor za spoljnu politiku i odbranu.

"Procenjujem da je većina od nas potpuno zadovoljna čitavim procesom", rekla je ona, dodavši: "Ali mi znamo da ima mnogo ’pravednika’ u svetu, čija će pažnja sada biti mnogo veća od pažnje tokom Holokausta". Poslanik Jakov Hazan se složio s odlukom, zaključivši da supruga "neće pomoći Ajhmanu da uđe u drugi svet na humaniji način".

Ajhmanovo pogubljenje vešanjem bilo je planirano za 31. maj 1962. godine, ali je odloženo na nekoliko minuta posle ponoći. Telo je potom kremirano, a izraelski patrolni brod je pepeo rasuo van izraelskih teritorijlanih voda u Sredozemnom moru.

2024 © - Vesti online