Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 02.06.2015.
07:44
B. Božin - Vesti A

Ruski "rat" sa civilnim sektorom (1): Putinova kočnica za nevladine organizacije

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je pre par nedelja (23. maja) zakon, koji je prethodno usvojila Duma, a koji državnim javnim tužiocima daje ovlašćenje da strane i međunarodne organizacije mogu da proglase za nepoželjne i zatvore njihove kancelarije. Kao što se moglo i očekivati, predstavnica američkog Stejt departmenta Meri Harf izrazila je "duboku zabrinutost" zbog novih mera ruske strane.

Reuters
Dosta mu je vrlšjanja NVO: Vladimir Putin

Ovaj potez Moskve ona je opisala kao "dalj primer gušenja nezavisnih glasova i svesnu izolaciju ljudi u Rusiji od ostatka sveta". Prema odredbama novog zakona, ruske vlasti mogu da zabrane pojedine NVO, a zaposlene u njima izvedu pred sud. U slučaju da budu osuđeni, prete im zatvorske kazne do šest godina ili proterivanje, ukoliko su strani državljani. I predstavnici EU su novi zakon okarakterisali kao "zabrinjavajući korak istog ranga kao što su restrikcije civilnog društva, nezavisnih medija i političke opozicije". Organizacija Hjuman rajts voč, koju finansira Džordž Soroš i Amnesti internešenel takođe su osudili novi zakon.

Kako to često biva u savremenom svetu različitih političkih aršina, trebalo bi se najpre pozabaviti pozadinom novog zakona, piše portal Infokop. Naime, ni slučajno se ne radi o energičnom koraku ka uvođenju fašističke države u Rusiji, već o tome da se zaštiti suverenitet sopstvene zemlje - i to u vreme kada se ona de fakto nalazi u ratnom stanju, uglavnom sa SAD i različitim portparolima NATO-a, koji pokušavaju da se umile Vašingtonu, kao što to upravo čini novi sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Spremali proteste

Pre donošenja novog zakona, u Rusiji su važila striktna pravila, koja čak počivaju na jednom američkom zakonu, dokumentu o registraciji stranih agenata (FARA). Po njemu, strane NVO u Rusiji imale su jedino obavezu da se registruju kao agencije neke strane zemlje. Taj ruski zakon o inostranim agencijama donet je 2012. godine, nakon što su američke organizacije uhvaćene da pripremaju antiputinovske demonstracije.

Od propasti Sovjetskog Saveza početkom 90-ih godina, Rusija se nalazi na nišanu političkih NVO koje operišu po uputstvima iz američkog Stejt departmenta i tajnih službi, navodi se dalje u tekstu. Ove nevladine organizacije imaju svoje opozicionare, kao što je to, na primer, Aleksej Navalni iz grupe Savet za koordinaciju ruske opozicije, koga su NVO obučile i finansirale. Navalni je dobijao novac iz Vašingtona od nevladine organizacije NED (National Endonjment for Democracdž), koja je poznata po tome što je "produžena ruka CIA za prljave trikove, i njenog projekta 'Ljudska prava i demokratiju učiniti oružjem'".

SUTRA - Ruski rat sa civilnim sektorom (2): Rade isti posao kao CIA

POVEZANE VESTI

Utorak 02.06.2015. 11:19
Svaka Cast ruski Care!!Pokazi prodanim Srbima kako se vlada!!
Utorak 02.06.2015. 17:32
Amerikanci se zabrinuli-zabranili im centre za rovarenje i mešetarenje,Tako care ne daj majčicu Rusiju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online