Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 29.05.2015.
07:51
D. Lukić - Vesti A

Biti ili ne biti u Evropskoj uniji (2): Referendum već 2016?

"Britansko pitanje" je sada iskrslo u vrh evropskih poslova - i u Londonu i u Briselu. Londonom već kolaju informacije da bi referendum o daljem članstvu Britanije u Zajednici mogao da se dogodi već u toku 2016. godine. Malo ko, uz to, veruje da će Kameron uspeti da pre toga značajnije redefiniše Uniju.

Tanjug/AP
Dejvid Kameron stavio EU na probu

I na unutrašnjoj političkoj sceni vri na sve strane. Prošle sedmice opozicioni laburisti su, konačno, (i oni) prihvatili referendum, ali će - najavljuju - lobirati za ostanak u Uniji. Za ostanak će agitovati i najveća partija u Škotskoj - Škotska Nacionalna partija (SNP).

Uz Kamerona je - za napuštanje EU - većinsko raspoloženje Britanaca, zajedno sa evroskepticima iz Nezavisne Partije Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP), Najdžela Faraža. Ova partija je na majskim izborima za Parlament osvojila četiri miliona(!) glasova, ali - bizarno - zbog anomalija izbornog sistema, ima samo jednog poslanika u Vestminsteru.

Svi za ostanak

Situacija je sada prilično zakovana. Merkelova je povukla njenu crvenu liniju. Kameron kaže da ima njegovu, mada mnogi na Ostrvu nisu sigurni da u nju fanatično veruje. U Rigi kaže kako veruje da su "obe strane" za to da Britanija ostane u Evropskoj uniji. To ne mora da bude tačno, ali je realnost da svaka od dve strane ima na umu drugačiju Uniju.

Front evrofila već je krenuo u kampanju zastrašivanja građana sa parolom da će London - u slučaju odlaska iz Unije - ostati bez glasa i uticaja na evropske poslove - sam protiv 26 ostalih članica EU. Uz to će, upozoravaju se građani, izgubiti i mnogo i na evropskom tržištu.

Besmislica - glasi odgovor. Gotovo pola investicija u Britaniju stiže iz zemalja van Unije. Najveći broj tih investicija dolazi zbog britanske, liberalne poslovne regulative, a ne zato što je članica Bloka, uostalom, prilično sputanog glomaznom i inertnom birokratskom strukturom.

List "Sandej tajms, u redakcijskom uvodniku postavlja pitanje: iz srca svih tekućih dilema u londonskom Sitiju: "Da li je ovakva Unija u stanju da obnovi ekonomsku i političku dinamiku ili je, pak, osuđena na život od stare slave"?

I da li se Kameron - glasi dalje pitanje - "latio Don Kihotskog posla" (da temeljno menja EU) pre nego što je ubedio Britance da je Evropska unija "klub za koji vredi plaćati članarinu"?

Evropska unija, u kolektivnoj psihi Britanaca i dalje predstavlja anatemu državnog suvereniteta; superiorna većina Britanaca nije spremna da se u korist briselske države odriče "ni grama više". Britanci ovakvu Uniju, naprosto, ne doživljavaju kao njihovu "šoljicu popodnevnog čaja".

POVEZANE VESTI

Petak 29.05.2015. 08:25
arrivederci eU
Petak 29.05.2015. 18:18
Vi iz vesti-hoće biti taj referendum ili neće-odlučite se.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online