Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 22.05.2015.
08:50
O. Ikodinović - Vesti A

EU bacila Kijev na milost Rusiji

Nemačka kancelarka Angela Merkel stavila je tačku na očekivanja režima u Kijevu koji je zarad nerealnog očekivanja o članstvu u EU sproveo smenu režima na Majdanu, izgubio Krim i raspalio krvavi građanski rat na jugoistoku zemlje. Merkelova je na samitu Istočnog partnerstva u letonskoj prestonici Rigi saopštila da taj program saradnje sa bivšim republikama SSSR nije instrument za proširenje EU.

Reuters
Hladan tuš Angele Merkel

- Ne treba podsticati očekivanja koja nije moguće ispuniti i mi se trudimo da to predočimo našim partnerima - poručila je Merkelova.

Istočno partnerstvo osmislile su Poljska, Švedska i baltičke države. Njim se predviđa politička asocijacija i ekonomska integracija EU i Ukrajine, Gruzije, Jermenije, Azerbejdžana, Belorusije i Moldavije. Evropa je time pokušala da šest bivših sovjetskih republika skrene sa orbite Moskve i namami ih u zagrljaj Brisela, ali ne i da ih primi u punopravno članstvo.

Izjava Merkelove došla je kao hladan tuš i za ukrajinskog predsednika Petra Porošenka koji je lane u kampanji davao narodu lažne nade i obećanja da će ih uvesti u EU do 2020.

Posle samita EU - Ukrajina prošlog meseca, član odbora Bundestaga za spoljne poslove Garnot Erler izjavio je da je Porošenko došao u Brisel sa punom kesom ideja, zahteva i očekivanja, uključujući pitanje jasnije perspektive članstva u EU, ukidanja viznog režima, formiranje mirovnih snaga koje bi bile smeštene u pobunjenom Donbasu, ali da je ponudio samo nekoliko detalja o planovima za razvoj i reformama.

"Gardijan" je uoči samita u Rigi naveo izjave briselskih zvaničnika da "ostaju verni ideji Istočnog partnerstva", ali da ne žele da se zameraju Rusiji. "Fajnenšl tajms" konstatuje da su Ukrajina Gruzija i Moldavija već potpisale sa EU sporazum, i ocenjuje da će biti problema ako obični građani ukoliko uskoro ne osete korist.

Međutim, EU je jasno stavila do znanja: "Ukrajina i Gruzija ne mogu računati na članstvo u EU, kao ni na uvođenje bezviznog režima. "Fajnenšl tajms navodi da se Unija pribojava reke ukrajinskih izbeglica.

Izmiče i Gruzija

Predsednik Gruzije Giorgi Margvelašvili pozvao je političke stranke da konsoliduju prozapadni kurs, nakon što su obnarodovani rezultati sociološkog istraživanja po kojima 31 odsto građana podržava ulazak zemlje u Evroazijsku uniju, iako su izgubili rat s Rusijom 2008. Prošle godine bilo je dva puta manje Gruzijaca koji su podržavali približavanje Moskvi.

Srušeni planovi

Britanski "Gardijan" ocenjuje da je ruska intervencija u konflikt na istoku Ukrajine prošle godine u potpunosti poremetila planove EU, a osim toga su se Belorusija i Jermenija pridružile Evroazijskoj uniji, koja je direktni konkurent EU. Azerbejdžan, čiji su energetski resursi potrebni Evropi, izgubio je interesovanje za program.

POVEZANE VESTI

Petak 22.05.2015. 11:35
E moj Porosenko, sad cemo te zvati Po/pusenko! Pop/usio si od Eu!
Petak 22.05.2015. 11:09
попуушио си германски рацку говеђа главо..и ти и твоја бандерашка хунта
Petak 22.05.2015. 18:09
Posisali im sve sokove pa ih bacili na djubbrište.To se dogadja svim kratkovidim političarima,da ne mešam narod u to ali se i deo naroda pali na taj fazon.Obećali su i nama samo da ...pa do dana današnjeg ništa,ali s nama još nisu završili.Još nas zavlače dok nas ne raskomadaju sasvim ,a mi ko goveda na pojilo:EU budućnost:kako da ne!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online