Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 21.05.2015.
09:50
Lj. I. - Vesti A

Saudi tajno kupuju atomsku bombu

Dinastija Saud namerava da od Pakistana kupi nuklearno oružje, piše britanski "Independent". Izveštaj dolazi u trenutku kada se čini da pregovori Irana i svetskih sila o nuklearnom programu Teherana napreduju i da može doći do otopljavanja odnosa SAD i Irana.

Reuters
Nije ubedio Saudijce: Obama i princ Bin Nadžef

Saudijska Arabija svesna je mogućeg sporazuma o iranskom nuklearnom programu i princ Turki bin Fajsal, bivši šef saudijske obaveštajne službe, upozorio je da bi to moglo da "utre put nuklearnoj trci u regionu".

Prema navodima "Sandej tajmsa", Saudijska Arabija već je donela odluku da nabavi nuklearno oružje od svog saveznika Pakistana. List se poziva na tvrdnje neimenovanog američkog zvaničnika da postoji dugogodišnji sporazum Saudijske Arabije i Pakistana i da je "sada odlučeno da se načini novi korak".

Veruje se da Saudijska Arabija finansijski podržava razvoj pakistanskog nuklearnog programa još od 70-ih godina prošlog veka. Pakistan je svoje prvo nuklearno oružje testirao 1998. godine. Pakistanski zvaničnici negiraju da Saudijska Arbija ima pristup nuklearnoj tehnologiji te zemlje.

Nuklearni sporazum između SAD i Irana omogućio je da ta zalivska država zadrži 5.000 centrifuga u svom nuklearnom programu. To znači da Iran, iako formalno nema nameru da se domogne atomskog oružja, ima u svakom trenutku mogućnost da to uradi. Pored toga, Irancima je dozvoljeno da zadrže i istraživački centar.

Američka administracija je pokušala da odagna strahove sunitskih arapskih država u regionu na samitu u Kemp Dejvidu, ali u tome ne samo da nije uspela, već saudijski kralj čak nije ni želeo da prisustvuje sastanku. Ostale države, podjednako zabrinute i uplašene Iranom, odlučile su da razviju program kolektivne odbrane koji bi obuhvatao Oman, Kuvajt, Ujedinjene Arapske Emirate, Katar i Bahrein.

Arsenal za smak sveta

Čak 93 odsto atomskog vojnog arsenala poseduju SAD i Rusija. Amerika ima 7.100 nuklearnih bojevih glava, od kojih je 2.080 upotrebljivo. Rusija ima nešto više od 8.000, dok nuklearnu moć Velike Britanije čini 215 bojevih glava. Francuska se uzda u svojih 300 bojevih glava. Kina ima 250 nuklearnih projektila, ali nijedan nije potpuno funkcionalan. Izraela navodno ima 80 bojevih glava. Procenjuje se da Pakistan ima između 100 i 120, Indija između 90 i 100, dok Severna Koreja ima manje od 10 nuklearnih bojevih glava od kojih nijedna nije upotrebljiva za akciju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.05.2015. 10:56
"Kina ima 250, nuklearnih projektila, ali nijedan nije potpuno funkcionalan ". Čestitam, bez konkurencije, najveća glupost ikada napisana na ovom portalu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online