Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.05.2015.
08:45
Lj. I. - Vesti A

Grčkoj ponovo preti bankrot

U Briselu je juče održan još jedan mučan sastanak za Grčku vladu i ministre finansija zemalja evrozone na kojem je postignut tek mali, simboličan pomak kako bi se vladi u Atini osigurao dalji dotok novca iz Evropske centralne banke kako bi bila održana likvidnost grčkih banaka.

Tanjug/AP
Crni oblaci nad Atinom: Državna kasa sve praznija

Ova nedelja će biti veoma zahtevna za Grčku, jer osim pregovora s kreditorima, danas na naplatu stiže 750 miliona evra zajma Međunarodnog monetarnog fonda.

U nedelju je održan sastanak grčke vlade na kojem se razgovaralo o daljim koracima u pregovorima. Neimenovani zvaničnik iz Atine je za agenciju Blumberg rekao da očekuje da ministri finansija evrozone priznaju napredak u pregovorima.

Grčka vlada je pod pritiskom da odustane od svojih predizbornih obećanja, kao što su povećanje prava penzionera i zaustavljanje privatizacije. Prodajom državnih kompanija mogli bi da prikupe preko potreban novac. Grčka je u teškoj situaciji, a niko osim vlade trenutno ne zna koliko još mogu da izdrže bez finansijske pomoći.

- Iskustva iz sveta pokazuju da zemlja može iznenada ostati bez novca za plaćanje računa - izjavio je nemački ministar finansija Volfgang Šojble u intervjuu za "Frankfurter algemajne cajtung". Osim toga, rekao je da ako Grčka izađe iz evrozone "to neće biti zbog nas", misleći na Nemačku.

Grčka je krajem prošlog meseca promenila pregovarački tim, što bi trebalo da olakša komunikaciju s poveriocima. Nakon što je ministar finansija Janis Varufakis dobio oštre kritike svojih evropskih kolega tokom poslednjeg sastanka krajem aprila, Cipras je za koordinatora grupe pregovarača postavio zamenika ministra spoljnih poslova Euklida Cakalotosa.

Prosečna mesečna plata u Grčkoj je 600 evra, nezaposlenost je 25 odsto, dok je nezaposlenost mladih skoro 50 odsto, a ekonomija je od početka krize u evrozoni doživela pad od 25 odsto.

Topi se osam milijardi

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble rekao je da će njegova zemlja učiniti sve što može da Grčku zadrži u evrozoni pod "opravdanim uslovima". On je dodao da je u razgovorima Grčke i njenih kreditora (Međunarodni monetarni fond, Evropska centralna banka i Evropska komisija) poboljšana atmosfera, ali da nije došlo do suštinskog pomaka.
Grčka ima na raspolaganju još oko sedam milijardi evra iz tog paketa ukoliko ispuni uslove "trojke", a 1,8 milijardi joj je hitno potrebno da ne bi bankrotirala.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online