Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 12.05.2015.
08:30
O. Ikodinović - Vesti A

Ukrajina deli Moskvu i Berlin

Rusija i Nemačka dele slična gledišta u procenjivanju događaja iz Drugog svetskog rata i lekcija naučenih iz njih, ali se suštinski razilaze u ocenama državnog prevrata u Ukrajini, istakao je ruski predsednik Vladimir Putin nakon razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja je boravila u zvaničnoj poseti Moskvi.

Reuters
Putin se dosađivao: Uzdržan sastanak u Kremlju

- Mi se suštinski mimoilazimo u ocenama događaja koji su doveli do antiustavnog puča u ukrajinskoj prestonici u februaru 2014. godine - rekao je Putin.

Dobre vibracije

Činjenica da je Merkelova, za razliku od drugih zapadnih lidera posetila Moskvu, ako ne na godišnjicu Dana pobede nad fašizmom, onda bar sutradan, pokazuje da u Nemačkoj vlada zdravo raspoloženje prema Rusiji, komentarišu ruski mediji. Prema rečima nemačke kancelarke, ona je Moskvu posetila uprkos svim političkim razlikama između Rusije i Zapada i zato što "svet mora da pamti tu strašnu cenu koju je platio sovjetski narod u borbi protiv nacizma".

Nemačka kancelarka je istakla da su prisajedinjenje Krima Rusiji i vojne akcije u Ukrajini proizvele "ozbiljan korak unazad" u saradnji između Rusije i Nemačke, i da je u pitanju "kršenje osnova zajedničkog mirnog poretka u Evropi".

Merkelova je dodala da uprkos razmimoilaženjima, Rusija i Nemačka moraju da teže dijalogu i mirnom rešenju i da ulažu diplomatske napore.

- Mi smo iz našeg gorkog iskustva naučili lekciju, a to je da je neophodno da sarađujemo, čak i u teškim situacijama, kakva je ona danas - dodala je ona.

Merkelova je istakla da je sporazum iz Minska, postignut u februaru, baza za mirno razrešenje situacije u Ukrajini. Oboje lidera su se složili da situaciju u Ukrajini treba rešavati diplomatskim putem, koji treba da se zasniva da daljem sprovođenju Minskog sporazuma i na nastavku saradnje u formatu "normandijske četvorke", koji uključuje Rusiju, Nemačku, Francusku i Ukrajinu.

Govoreći o sankcijama, ruski predsednik je rekao da one imaju negativan uticaj na biznis, i dodao je da i nemački i ruski preduzetnici već duže vreme traže njihovo ukidanje. Putin je takođe pokrenuo pitanje dvostrukih standarda u politici Zapada.

- Trebalo bi da imamo neke opšte kriterijume u ocenama i reakcijama na svetske događaje, jedinstvene - dodao je on.

Merkelova je dodala da je Drugi svetski rat došao od nacional-socijalističke Nemačke i da ova zemlja snosi za to odgovornost.

- To je naša istorijska odgovornost i mi ćemo uvek podsećati na to da su milioni ljudi izgubili živote našom krivicom, kao i da je Crvena armija odigrala odlučujuću ulogu u oslobođenju Nemačke - istakla je Merkelova.

Kancelarka Nemačke je naglasila da je u Moskvu došla u teškim vremenima za nemačko-ruske odnose, ali da je za nju bilo veoma važno da zajedno s ruskim predsednikom oda počast poginulima u Drugom svetskom ratu. Putin, koji je sa Merkelovom položio vence na grob Neznanom junaku u znak sećanja na poginule, zahvalio se nemačkoj kancelarki zato što je došla u Moskvu i odala počast poginulima u Drugom svetskom ratu. Ruski predsednik je naglasio da se Sovjetski Savez borio protiv nacizma, a ne protiv Nemačke.

Mračni protokoli

Putin i Merkelova izrazili su neslaganja u pogledu nemačko-sovjetskog pakta iz 1939, a ruski predsednik je istakao da SSSR nije imao drugog izbora za izbegavanje rata s Nemačkom. Nemačka kancelarka je naglasila nezakonitost podele Poljske i aneksije baltičkih zemalja. U avgustu 1939. Nemačka i SSSR su potpisali sporazum o nenapadanju, takozvani pakt Molotov-Ribentrop, koji je predviđao neutralnost u slučaju da jedan od potpisnika bude napadnut. Tajni protokoli otkriveni su tek 1989. godine, a njima je predviđena podela Poljske između SSSR-a i Nemačke i sovjetsko anektiranje baltičkih zemalja.

Pročitajte još:

Reuters

* "Važno mi je da sa Putinom položim venac u čast pobede nad fašizmom"

* Bojkot je uvreda za 27 miliona ruskih žrtava

* "Putine, evo ti Zemana, poklanjamo ti ga"

* Zašto je NATO u panici od Rusije?

POVEZANE VESTI

Utorak 12.05.2015. 08:52
Меркелова криткујеш Русију што је присвојила Крим . Меркелова а зашто си признала Косово као државу а зашто сада желиш да западна Македонија буде Албанија.Меркелова зашто си дозволила бомбардовање Србије,Либије,Ирака .Меркелова зашто си Порошенка довела на власт .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online